Oficiul european de statistică – Eurostat a publicat topul statelor UE după nivelul PIB/capita exprimat la paritatea puterii de cumpărare. În 2023, procentele variază între 64% în Bulgaria şi 240% în Luxemburg. În coada clasamentului, alături de Bulgaria regăsim Grecia şi Letonia, cu 33%, respectiv 29% sub media UE, potrivit https://ec.europa.eu/eurostat. România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum – 78%.
Datele arată diferențe substanțiale a PIB/ului pe cap de locuitor între țările UE: Luxemburg și Irlanda au avut cele mai ridicate niveluri (140% și, respectiv, 112% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (30% peste media UE), Danemarca (+28%) și Austria (+23%).
În coada clasamentului regăsim Bulgaria, care a înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) și Letonia (-29%).
Comentariile care însoţesc clasamentul făcut public de Eurostat pe reţeaua de socializare Facebook sunt dintre cele mai diverse, dar se remarcă cele acide şi ironice, unele duc în derizoriu modul de ierarhizare, în timp ce altele fac trimitere la politicile de guvernare falimentare. Bineînţeles sunt şi mesaje de încurajare şi de mândrie postate de către cetăţenii europeni care trăiesc în statele cu PIB ridicat, dar şi în România.
***
“Statisticile sunt mai puțin precise decât astrologia. Daca ai picioarele în cuptor şi capul la congelator, în medie eşti destul de bine”. (Igor Gabrenja)
*
“Mândru de țara mea, Slovacia, și de “domnitorul” de neegalat Robert Fico… El a zdrobit acele legi și corupția ca un adevărat șef și nu a făcut nimic pentru oameni. De aceea pierdem pe acest grafic. Vă rog eu. Faceţi-l să plece și să ne lase să trăim”. (Martin Marinič)
*
“Bravo, Romania, keep going. Se poate!” (Magda Jianu)
*
“Nu este o statistică “corectă” fără o Bulgarie în coada clasamentului”. (Teodor Valov)
*
“Spania devine, încet dar sigur, din ce în ce mai săracă. Nu cu mult timp în urmă se număra printre țările bogate ale Europei. Italia nu poate crește, Franța și Portugalia sunt, de asemenea, pe o pantă descendentă. Ceva nu funcționează în aceste țări și, fapt amuzant, toate împărtășesc o cultură și valori similare. Economiștii cunosc motivele, dar elitele acelor țări și populațiile nu vor accepta schimbările”. (Luís Frederico Rosa)
*
“De 10 ani acelaşi lucru… UE nu este ceea ce trebuie să fie…”. (Ilian Petrov)
*
“Good job, Romania. Mândru de țara mea, România, având în vedere că în 1989, când s-a încheiat comunismul, eram mai rău decât în prezent Coreea de Nord, mult mai rău decât vecinii noștri precum Bulgaria, Ungaria, chiar mai rău decât fosta Iugoslavie…
Progres uriaș în ultimii 35 de ani, dezvoltare masivă, țara mea frumoasă!” ((Xander Gaming))
*
“Cifrele din Luxemburg sunt greșite ca întotdeauna, deoarece PIB-ul este împărțit de rezidenți, în timp ce jumătate din forța de muncă trăiește în Franța, Belgia și Germania…”. (Aurélien Moureaux)
*
“Se pare că draga mea România a depășit-o pe draga mea vecină Ungaria. Era doar o chestiune de timp. Cea mai mare economie (România) din Sud-Estul Europei și a doua în Europa de Est după Polonia, va intra în 10 – 20 de ani în top 10 din Europa”. (Marius Tarbus)
*
“S-a găsit petrol în Luxemburg?” ( Didier Lebbe)
*
“Luxemburg și Irlanda nu produc nimic. Ei folosesc doar avantajele fiscale pentru a atrage companii în detrimentul altor state membre”. (Catherine Bony)
- Alte mesaje ironice> “Unde este UK în acest clasament? Dar Ucraina?”
(Ilona Farkas)