S-a dat startul Festivalului Opera Aperta

Festivalul Opera Aperta s-a deschis din balcoanele a trei clădiri emblematice ale municipiului Cluj-Napoca: Muzeul de Artă, Casa de Cultură a Studenţilor și Primăria Cluj-Napoca. Clujenii au fost surprinşi cu fragmente din Madama Butterfly, Manon Lescaut, Boema și Turandot în interpretarea Muzicii militare a Diviziei IV Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

La Cluj-Napoca, în perioada 25 – 30 iunie, are loc Festivalul Opera Aperta organizat de Opera Naţională Română Cluj-Napoca în parteneriat cu mai multe instituţii de cultură şi susținut financiar de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca prin programul de finanțări nerambursabile.

Cea de a VIII-a ediție a evenimentului aduce în faţa clujenilor un melanj contrastant şi suprinzător: “operă clasică versus personaje consacrate, plasate în vremurile noastre, în pași de flamenco modern, balet și tușe inovatoare de jazz; serenade cântate la balcoane versus stand-up muzical; spații de spectacol îndrăgite versus scene pop-up la care nu te-ai așteptat vreodată.

În premieră mondială, clujenii au ocazia să vadă adaptarea operei Carmen, semnată de Barcelona Flamenco Ballet, care explorează tema libertății și curajului într-o lume inegală. Spectacolul păstrează povestea scrisă de Prosper Mérimée și muzica originală a lui Bizet, dar integrează accente moderne de jazz și flamenco, creând o experiență complet diferită și emoționantă. Personajele vibrante și spumoase ale lui Mérimée, împreună cu muzica evocatoare a lui Bizet, sunt aduse la viață prin talentul și pasiunea dansatorilor de la Barcelona Flamenco Ballet. Povestea tumultuoasă a lui Carmen, țiganca îndrăzneață și pasională, și Escamillo, toreadorul curajos, este redată cu o intensitate emoțională care captivează și inspiră. Limbajul expresiv al flamenco-ului devine astfel vehiculul perfect pentru a transmite complexitatea emoțiilor și pasiunea protagoniștilor, arată organizatorii.

Sursa foto: www.operacluj.ro

 

Opera Aperta surpinde şi cu alăturarea Muzică clasică și stand-up comedy” în spectacolul de la 9 la 99 de ani – Carnavalul Animalelor cu actorul Bogdan Bob Rădulescu, sub bagheta dirijoarei Toadere Kovács Dalma, de Camille Saint-Saens, “un   stand-up interactiv cu glume deștepte și ironii pe măsură.

Tot în cadrul festivalului vor mai fi organizate mini-concerte surpriză de la balcoanelor clădirilor istorice, instalaţii de artă contemporană care combină elemente vizuale cu tehnologia, dar şi capodopere clasice atemporale care se vor auzi complet diferit în er liber, în Piaţa Unirii.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: