Se cunosc primele ţări finaliste de la Eurovision

Marţi seară a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision 2024, pe scena din Malmo Arena urcând 16 concurenţi, iar dintre aceştia doar zece s-au calificat în finala de sămbătă. Primele zece ţări finaliste sunt: Croaţia, Ucraina, Cipru, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Serbia și Slovenia. Primele două ţări se numără şi printre favoritele la marele trofeu. Reprezentanta Moldovei, Natalia Barbu, nu a obţinut calificarea în finală.

 

Baby Lasagna (Croaţia). Sursa foto: Reuters.com

Măsuri de securitate fără precedent, fani îmbrăcaţi în ţinute excentrice şi concurenţi încrezători în şansele lor. Astfel a arătat prima semifinală a concursului de muzică Eurovision 2024 ce se desfăşoară în acest an la Malmo – Suedia.

„Pentru Ucraina, aceasta este o platformă importantă. Cred că acesta este locul în care îți poți spune ce gândești în mod liber, deschis și pentru ca lumea să te asculte”, a declarat un fan al Ucrainei, potrivit Reuters.

Cântecul pop cu influențe folclorice „Teresa & Maria” al Ucrainei are un ritm alert, tocmai potrivit pentru dans şi vorbeşte despre unire, bunătate și iubire, dar și despre rezistența și puterea femeilor.

Baby Lasagna din Croația (pe numele real Marko Purisic, în vârstă de 28 de ani) și duo-ul ucrainean se află în topul preferințelor la casele de pariuri, alături de Italia, Olanda și Elveția. În schimb, Spotify creditează cu o șansă puternică cântecul țării gazde, Suedia.

În cea de-a doua semifinală, programată pentru joi seară, atenția se va îndrepta către israelianca Eden Golan și melodia sa „Hurricane”, casele de pariuri plasând-o în top 10 pentru a câștiga competiția. Reprezentanta Israelului a fost la un pas de a fi exclusă, însă organizatorii au considerat că nu este tocmai în regulă să amestece muzica şi politica.

*Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova, a interpretat melodia “In the Middle”, însă nu s-a calificat în finală.

*România nu participă la ediţia din acest an a concursului Eurovision Song Contest.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: