Peste 720 de animale sălbatice, inclusiv 83 de elefanţi, vor fi sacrificate în Namibia, iar carnea va fi distribuită oamenilor de către guvernul namibian. Ţara africană se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimele decenii, aproape 90% din rezervele alimentare fiind deja epuizate. Şi în Nigeria există o penurie acută de alimente.
Africa de Sud se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, printre ţările cele mai afectate fiind Nigeria şi Namibia, aceasta din urmă epuizându-şi încă de luna trecută aproape 90% din rezervele alimentare.
Insecuritatea alimentară va afecta în lunile următoare jumătate din populaţia Namibiei, iar autorităţile au început deja să ia măsuri pentru a limita, pe cât posibil, “conflictele dintre oameni şi animale”.
Sacrificarea va avea loc în parcuri naturale şi în arii comunale unde autorităţile cred că numărul animalelor a depăşit resursele disponibile de apă şi de păşunat
“În acest scop, 83 de elefanţi din zone identificate de conflict vor fi sacrificate, iar carnea lor va fi alocată programului de ajutorare în caz de secetă. Namibia intenţionează să sacrifice, de asemenea, 30 de hipopotami şi 60 de bivoli, precum şi 50 de antilope impala, 100 de antilope gnu, 300 de zebre şi 100 de antilope-elan”, scrie Reuters care citează un comunicat al guvernului.
157 de animale au fost deja împuşcate de vânătorii profesionişti şi companiile angajate de către guvern, furnizând peste 56.800 de kilograme de carne.
“Această acţiune este necesară şi în conformitate cu mandatul nostru constituţional prin care resursele naturale sunt folosite pentru binele cetăţenilor namibieni”, a precizat Ministerul namibian al Mediului.
Pe teritoriile din cinci ţări africane – Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola şi Namibia – trăiesc, potrivit estimărilor, 200.000 de elefanţi. Sute de elefanţi au murit în Botswana şi în Zambabwe în 2023 din cauza secetei.
Ilona Farkas