Siguranţa elevilor, studenților și a cadrelor didactice constituie o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, care, împreună cu alte instituţii abilitate, a pregătit un plan comun de acţiune pentru siguranţa în instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj.
Planul are cinci teme principale axate în special pe prevenţie: “dezvoltarea capacităţii interinstituţionale pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora, derularea de activităţi pentru menţinerea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente, monitorizarea modului în care este realizată siguranţa şcolară, însuşirea şi aplicarea de către personalul cu atribuţii pe linia siguranţei în mediul şcolar a reglementărilor de intervenţie în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora, constituirea unei baze de date referitoare la infrastructura de siguranţă şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul cărora datele diseminate la nivelul interistituţional să fie aplicabile”, după cum a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, şeful IPJ Cluj, comisar şef Mihai Rus.
În anul şcolar 2022/2023, s-au înregistrat 62 de infracţiuni care au avut legătură cu procesul didactic, între care loviri şi alte violenţe (38), furt (11), port, fără drept, de obiecte interzise (3). Potrivit IPJ Cluj, au fost înregistrate 47 de victime elevi.
“Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, dar și din alte structuri au derulat 773 de activități cu caracter preventiv, în cadrul a 258 de unități de învățământ de care au beneficiat 15.959 de elevi şi 820 de cadre didactice. De asemenea, polițiștii au susținut 42 de activități în perioada vacanței în taberele pentru copii și în unitățile de tip familial”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj, publicat pe pagina de internet a instituţiei.
Printre activităţile derulate cu caracter preventiv se numără cele de informare a elevilor în ceea ce priveşte riscurile consumului de droguri şi de conştientizare a vulnerabilităţilor şi consecinţelor negative referitoare la infracţiunea de violare a vieţii private şi a cyberbulingului.
***
Polițiștii clujeni au transmis elevilor și părinților mai multe sfaturi utile:
– elevii să ceară sprijin ori de câte ori este necesar;
– să se gândească foarte bine înainte de a experimenta “ineditul”, să discute cu un adult de încredere şi să ceară părerea în orice situaţie confuză s-ar afla;
– părinţii să acorde timp copiilor, să discute cu aceştia şi să fie atenţi la anturajul în care îşi petrec timpul liber;
– mare atenţie la schimbările din comportamentul copiilor;
– verificaţi obiectele cu care merg copiii la şcoală (“Îi sfătuim să cunoască ce obiecte își duc copii la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise”).
“În calitate de polițiști, suntem aici pentru a vă asigura că școlile rămân un mediu sigur și propice pentru educație”, a subliniat IPJ Cluj.
(Ilona Farkas)