Slujitorii frumuseţii, ultima premieră a stagiunii la Teatrul Naţional

Actorii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca pun în scenă  sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, ultima premieră a stagiunii 2023/2024. Spectacolul Slujitorii Frumuseții, în regia lui Çağlar Yiğitoğulları, este inspirat din poemul filozofic Bhagavad Gita, parte a epopeii Mahabharata. Duminică, 7 iulie, este programată o a doua reprezentaţiei a spectacolului.

 

Un text antic transpus în actualitatea zilelor noastre, nuanţe lirice şi filozofice întrepătrunse de necesitatea unei introspecţii, un univers sonor ce uneşte lumea orientală cu spiritualitatea românească. Astfel poate fi prezentat, în câteva tuşe mari, spectacolul Slujitorii Frumuseţii, însă, mai presus de orice, iubitorii de teatru vor rămâne cu câteva întrebări la care ei înşişi trebuie să răspundă.

Cu o intuiție a nuanțelor lirice și filozofice perfect racordată la potențialul fizic și psihic al actorilor, performerul de origine turcă Çağlar Yiğitoğulları concentrează poemul hindus Bhagavad Gita, parte a epopeii Mahabharata, într-un răvășitor dialog muzical despre imposibilitatea și, totodată, necesitatea acțiunii în situații-limită, despre împăcarea cu sine și despre transfigurarea sufletească deseori dureroasă, însă indispensabilă parcurgerii drumului către înțelepciune. Muzica lui Mihnea Blidariu armonizează ritmuri arhaice și contemporane și apropie spiritualitatea românească de cea orientală, construind în acest fel un univers sonor dominat de o sacralitate universală, subliniază reprezentanţii instituţiei teatrale.

Misiunea celor șapte interpreți (Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța) este de a spune o poveste veche cu reverberaţii asupra lumii interioare din mintea şi sufletul spectatorilor: spectacolul este susținut în întregime de energia umană, capabilă să producă lumină în eterna luptă cu întunericul.

**

Cei şapte artişti din distribuţia spectacolului – Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman, Sânziana Tarța – urmează linia scenariului semnat de Çağlar Yiğitoğulları şi inspirat de Bhagavad Gita, în traducerea Ramonei Tripa. Regia și decorul sunt semnate de acelaşi Çağlar Yiğitoğulları, costumele – Sânziana Tarța, muzica – Mihnea Blidariu, asistent decor – Cătălin Codreanu.

Regia tehnică – Răzvan Pojonie, lumini – Mădălina Mânzat şi Ionuț Maier, sonorizare – Marius Rusu, sufleor – Alina Forna.

**

În ajunul unei mari bătălii, prințul Arjuna trebuie să ia hotărârea sfâșietoare de a porni la război împotriva propriilor veri, căutând răspunsuri la mentorul său, Krishna, care nu îl ghidează însă spre o decizie, ci spre puterea de a decide. Pentru a răspunde la întrebările zeului, muritorul trebuie să-și sondeze conștiința, să se înțeleagă pe sine și să accepte că orice victorie înseamnă, simultan, și înfrângere. Schimbul de replici dintre cei doi are ritmicitatea unui ritual străvechi, pe parcursul căruia războinicul capătă siguranța răspunsurilor, călătoria sa spirituală culminând cu înțelegerea deplină a propriei mortalități, transmite Teatrul clujean.

**

Çağlar Yiğitoğulları, 47 de ani, născut la Ankara, este un artist preocupat de cunoașterea și forțarea limitelor fizice, spectacolele sale explorând natura umană și pledând pentru o regăsire a spiritualității pierdute. În 2023, a regizat la Teatrul Național Cluj-Napoca spectacolul “Cântece șamanice/The Quest.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: