Știrile serii: Bacșișul ar urma să fie impozitat / O nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice, din 21 noiembrie / Elevii clujeni care au obținut media 10 la examenele naționale au fost premiați

Bacșișul ar putea fi impozitat, începe o nouă ediție a programului Rabla pentru Electrocasnice și elevii clujeni care au obținut media 10 la examenele naționale au fost premiați – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

Bacșișul ar urma să fie impozitat cu 10%, după ce un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților. Astfel, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și va indica pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Aceasta va fi trecută distinct pe bonul fiscal, iar operatorul economic va reține impozitul și îl va vira la bugetul de stat. Legea urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este și for decizional.

***

O nouă sesiune a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic începe din 21 noiembrie, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu. Pot fi cumpărate maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere, uscătoare, aspiratoare sau tablete. Valoarea voucherelor este cuprinsă între 200 și 500 de lei. Bugetul alocat pentru cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei.

***

Elevii clujeni care au obținut media 10 la examenele naționale au fost premiați de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean. Potrivit reprezentanților instituției clujene, cei 10 absolvenți de liceu care au obținut nota maximă la sesiunea de vară a Bacalaureatului au primit câte 5.000 de lei, iar cei 17 absolvenți ai claselor a VIII-a care au avut media 10 în urma Evaluării Naționale au fost răsplătiți cu câte 2.000 de lei. Lunile trecute, elevii de 10 au fost premiați și de autoritățile clujene.

***

Drumul județean Sălicea-Tureni a fost asfaltat în întregime, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj. Aceasta, în urma finalizării asfaltării sectorului cuprins între joncțiunea cu drumul comunal 91 Săliște și lacul Micești. Șoseaua străbate o zonă cu numeroase obiective de agrement și asigură un acces facil la DN 1, pe direcția Tureni, iar apoi spre orașele Cluj-Napoca sau Turda, precum și la drumul județean 107R, în localitatea Sălicea, mai precizează autoritățile județene.

***

De mâine, începe emiterea abonamentelor de transport pentru anul viitor pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare ai orașului Cluj-Napoca. Aceștia le pot obține până la finalul anului la centrele de vânzare a cardurilor din principalele cartiere și din zona centrală. Prelungirea abonamentelor va fi posibilă, în schimb, din 1 decembrie până în ultima zi a anului, la automatele din sistemul de ticketing. Beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile cetățenii de onoare, precum și cei care au o pensie lunară de până la 2.150 lei sau au împlinit vârsta de 70 ani. În cazul în care cuantumul pensiei ajunge la 2.400 de lei, abonamentul gratuit va fi doar pentru o linie de transport.

***

Cei 34 de bursieri ai Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” din acest an școlar și universitar au fost selectați. 18 sunt liceeni, 14 sunt studenți și un bursier urmează un program de masterat. Bursele sunt cuprinse între 300 și 500 de lei și vor fi acordate de la jumătatea acestei luni. Până în prezent, în cei 14 ani de activitate, Fundația a acordat peste 400 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de mai bine de 1.200.000 de lei.

Ne poți asculta și aici: