Știrile zilei de 12 aprilie la EBS: Noi investiții în infrastructura Spitalului de Pneumoftiziologie | Salariile cresc, dar nu țin pasul cu inflația

Știrile zilei de 12 aprilie la EBS: Noi investiții vor fi aduse în infrastructura Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj, s-a lansat Transylvania European Regional Innovation Valley – Valea Regională Europeană a Inovării – primul proiect de acest fel din România cu finanțare europeană, iar salariile au crescut în luna februarie, însă nu țin pasul cu inflația.

Noi investiții vor fi aduse în infrastructura Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”. Este vorba despre echipamente în valoare de circa 937.000 de lei. O parte din resursele financiare va fi utilizată pentru a achiziționa diferite aparturi între care un videobronhoscop flexibil, dar și o trusă pentru bronhoscopie. Totodată, banii vor fi folosiți și pentru întocmirea documentațiilor necesare pentru pregătirea de noi investiții.

Un proiect inedit a fost lansat la Cluj. Este vorba despre Transylvania European Regional Innovation Valley – Valea Regională Europeană a Inovării, primul proiect de acest fel din România cu finanțare europeană. Inițiativa aparține Comisiei Europene și are trei scopuri principale: întărirea eco-sistemelor de inovare europene prin conectarea tuturor regiunilor din UE, rezolvarea provocărilor lumii contemporane și întărirea politicii de coeziune.

Salariile au crescut în luna februarie, însă nu țin pasul cu inflația. Salariul mediu net a fost în luna februarie de 4.270 de lei, în creștere cu 14,8%, față de perioada similară din 2022. Între timp, prețurile au crescut în medie cu 15,5%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.234 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.355 de lei). Clujul e între județele cu cele mai mari câștiguri.

Românii vor avea mese mai sărace anul acesta, de Paști. 75% dintre respondenții unui studiu realizat de o companiei de consultanță spun că masa de sărbători va fi mai puțin îmbelșugată. Cei mai mulți dintre români, circa 51%, declară că vor aloca un buget similar celui de anul trecut pe produse alimentare cu ocazia sărbătorilor de Paște, în timp ce 24% vor aloca un buget mai mic. În contextul scumpirilor accentuate de la lună la lună, în ambele scenarii, românii vor avea o masă de Paște diferită în acest an, fie că ne referim la reducerea numărului de produse cumpărate sau la alegerea celor mai mici prețuri. Nu lipsesc din coșul de cumpărături ouăle, brânzeturile, carnea sau legumele.

Ne poți asculta și aici: