Știrile zilei de 19 aprilie la EBS: Piața volantă de lângă Cluj Arena e deschisă și miercurea | O echipă UTCN a ocupat primul loc al unei competiții internaționale

Știrile zilei de 19 aprilie la EBS: Odată cu sezonul cald Primăria Cluj-Napoca extinde etapizat programul piețelor volante, aproape 1.000 de noi arbori vor fi plantați în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului în perioada aceasta și o echipă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a obținut locul întâi la cea de-a XX-a ediție a concursului international de inginerie sesismică desfășurat în această lună în California.

Odată cu sezonul cald Primăria Cluj-Napoca extinde etapizat programul piețelor volante, în concordanță cu nevoile și oferta producătorilor locali. Astfel, din această săptămână, piața volantă din zona Parcului Stadion, intersecția străzilor Splaiul Independenței și George Coșbuc, va funcționa și miercurea. Clujenii vor putea merge la această piață volantă pentru a-și cumpăra produse proaspete de sezon, după următorul program: în fiecare marți și miercuri în intervalul orar 10:00-16:00, respectiv sâmbăta între orele 07:00-16:00.

Aproape 1.000 de noi arbori vor fi plantați în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului în perioada aceasta. Din numărul total de arbori prevăzuți pentru plantare, pe tronsonul intrare Florești – pod Garibaldi sunt incluși 739 noi arbori, iar pe tronsonul Garibaldi – str. Horea, 218 arbori. La aceștia se adaugă arborii noi plantați în zona Sălii Sportului și, mai departe pe cursul Someșului, cei din proiectele pentru Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura. „Reîntoarcerea orașului cu fața la râu” este conceptul general care a stat la baza proiectului realizat prin concurs internațional de soluții – derulat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Lucrările se întind pe 146.500 mp.

Și în acest an Primăria anunță acordarea de sprijin financiar pentru unitățile de cult, precum și pentru asigurarea asistenței de sănătate publică. Pot fi acordate fonduri pentru lăcașurile de cult care au nevoie de reparații, pentru amenajarea sau întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru activități de asistență social și medicală ori pentru finanațarea unor cheluieli de administrare și funcționare a a unităților medicale sau a mijloacelor de intervențe. Pot fi depuse până pe 3 mai cererile pentru unitățile de cult, respective până pe 18 mai cele pentru asigurarea asistenței de sănătate publică.

O echipă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a obținut, din nou, locul întâi la cea de-a XX-a ediție a concursului international de inginerie sesismică desfășurat în această lună în California. Obiectivul concursului este conceperea, proiectarea și realizarea unei structuri multietajate din lemn de balsa care trebuie să reziste la o serie de cutremure simulate și induse cu ajutorul unei platforme seismice. Pe lângă aceste teste dinamice, modelele realizate de către echipele participante sunt evaluate din punct de vedere arhitectural, structural și economic. Rezultatele globale ale tuturor anilor precedenți poziționează echipa clujeană pe loc de frunte în această competiție desfășurată mereu alături de universități de prestigiu ale lumii academice mondiale, ediția din acest an reunind 34 de echipe din 9 țări de pe 5 continente.

Ne poți asculta și aici: