Știrile zilei de 19 mai la EBS: Rata de participare la grevă, în județul Cluj, este de 68% | Un sistem anticoliziune este în teste pe un tramvai din Cluj-Napoca

Știrile zilei de 19 mai la EBS: Rata de participare la grevă, în județul Cluj, este de 68% în rândul profesorilor, un sistem inedit este în teste pe un prim tramvai din Cluj-Napoca și Compania de Apă „Someș”a scos la licitație contractul de achiziție privind furnizarea a 23 de stații de pompare a apei potabile și a apei uzate.

Rata de participare la grevă, în județul Cluj, este de 68%. Profesori din întreaga țară intră de luni în grevă, nemulțumiți de sistemul educational, dar mai ales de salarii. Sindicaliștii din educație au anunțat săptămâna trecută că acțiunile de protest ar putea chiar afecta calendarul examenelor naționale. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

Un sistem inedit este în teste pe un prim tramvai din Cluj-Napoca. Este vorba despre un un sistem anticoliziune, gândit de un centru de inginerie cu sediu la Cluj, care să asiste vatmanii în situații critice, sporind siguranța călătorilor și ai altor participanți la trafic. Sistemul folosește tehnologii similare cu cele din industria auto și a fost instalat pe un prim tramvai pentru teste. Proiectul de cercetare a fost dezvoltat în parteneriat cu studenții și specialiștii UTCN. Practic tramvaiul funcționează ca un laborator pentru dezvoltarea viitoarelor generații ale sistemului,explică autoritățile. Util în special în condiții de vizibilitate redusă, sistemul îl avertizează în timp util pe conducător cu privire la obstacolele de pe șine.

Compania de Apă „Someș”a scos la licitație contractul de achiziție privind furnizarea a 23 de stații de pompare a apei potabile și a apei uzate, complet echipate, ce vor fi amplasate în nu mai puțin de 10 localități din zona metropolitană. Astfel, în municipiul Cluj-Napoca vor fi amplasate o stație de pompare apă potabilă pe strada George Bacovia și o stație pentru apă uzată pe strada Mărișel.  Valoarea investiției este de 565.000 de euro. Această nouă investiție va contribui atât la creșterea presiunii apei potabile, cât și la îmbunătățirea vitezei de colectare și transport al apei reziduale din rețelele de canalizare, explică specialiștii.

Sunt în plină desfășurare Zilele Clujului. În următoarele zile, comunitatea clujeană va avea peste 100 de activități în 40 de locuri din oraș. Astăzi, de exemplu, sunt programate tururi ghidate, lansări de carte, un festival gastronomic sau expoziții. Iar seara va aduce concerte, dar și un spectacol impresionant drone și o proiecție videomapping. . Sub motto-ul Zilele Clujului – Creează Legături, a 11-a ediție va avea loc anul acesta în perioada 18-21 mai și va pune în lumină multiplele valențe ale comunității clujene.

 

Ne poți asculta și aici: