Știrile zilei de 20 martie la EBS: Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca își deschide porțile | A început simularea examenului de Evaluarea Națională

Știrile zilei de 20 martie la EBS: Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca își deschide porțile începând din această seară, a avut loc semnarea contractului de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate și aproape 5.800 de elevi ai claselor a 8-a din județul Cluj susțin, începând de astăzi, probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională.

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca își deschide porțile pentru clujeni începând din această seară. Acesta va fi introdus în circuitul turistic atât ca punct de belvedere, cât și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale. Edificiul a trecut recent prin ample lucrări de modernizare și punere în valoare a elementelor de patrimoniu existente. Principala atracție o reprezintă terasa ce oferă o panorama de 360° asupra orașului.

Aproape 5.800 de elevi ai claselor a 8-a din județul Cluj susțin, începând de astăzi, probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, sesiunea martie 2023. Dintre aceștia, 3050 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca. Simularea a început cu proba scrisă la Limba și literatura română. Mâne se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar miercuri va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie 2023. Notele nu se trec în catalog.

A avut loc semnarea contractului de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate, cu o lungime de 18 metri și capacitate de 131 persoane. Noile autobuze electrice, cu o capacitate mai mare decât cele existente deja la Cluj-Napoca, vor deservi ruta Cluj-Napoca-Florești și alte trasee din municipiu, în funcție de solicitările clujenilor pentru noi linii de transport public și analiza CTP Cluj-Napoca. Noile autovehicule vor ajunge la Cluj-Napoca în următoarele 12 luni și vor fi integrate în actuala flotă de transport public. 50% din mijloacele de transport în comun din municipiului sunt verzi și nepoluante.

Valoarea cumpărăturilor online, realizate în România în 2022, a fost de 6,3 miliarde de euro, în creştere uşoară faţă de anul anterior, când s-au consemnat 6,2 miliarde de euro, relevă datele celui mai nou raport din domeniu. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate în analiză, două treimi (66%) dintre utilizatorii de internet au plasat cel puţin o comandă online în 2022, în creştere cu 8,7 puncte procentuale, de la 57,3% în anul precedent. Din acest punct de vedere, România a devansat țări precum Bulgaria (41%), Turcia (42%) şi Italia (49%), după cum arată şi statistica Eurostat. În acelaşi timp, studii private realizate în 2023 indică faptul că ponderea internauţilor care ar fi comandat cel puţin o dată online în ultimul an a ajuns deja la 79%.

Ne poți asculta și aici: