Știrile zilei de 25 ianuarie la EBS Radio: Canalul Morii intră în proces de modernizare | TIFF va prezenta un program complex dedicat cinematografiei din ţările nordice

Știrile zilei de 25 ianuarie la EBS Radio: Canalul Morii intră în proces de modernizare, anunță autoritățile, toate drumurile județene din Cluj vor fi incluse în programele de întreținere sau de modernizare și reabilitare în 2023 și Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va prezenta un program complex dedicat cinematografiei din ţările nordice.

Canalul Morii intră în proces de modernizare, anunță autoritățile. A fost semnat contractual de proiectare pe culoarul Canalul Morii – tronsonul din apropiere de Parcul Rozelor. Terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață de peste 30 de mii de metri pătrați. Valoarea lucrărilor se ridică la 25 de milioane de lei, iar proiectul trebuie să fie gata în 15 luni. Modernizarea zonei va include amenajarea de zone pieonale, plantarea de arbori, dar și amenajarea de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Toate drumurile județene din Cluj vor fi incluse în programele de întreținere sau de modernizare și reabilitare în 2023, anunță Consiliul Județean. Se propune alocarea sumei de 40 de milioane de lei, vizate fiind toate cele 63 de drumuri județene aflate în administrarea forului administrativ județean. Totodată, în baza programului de lucrări de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, se propune alocarea, din bugetul județului, a sumei de 5 milioane de lei, urmând a fi executate lucrări pe două drumuri județene. Acestora li se adaugă și proiectele din fonduri europene nerambursabile care au ca scop modernizarea și reabilitarea „Drumului Bistriței” format din trei sectoare de drum.

Ediţia din 2023 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va prezenta un program complex dedicat cinematografiei din ţările nordice, anunţă organizatorii. Acesta va include proiecţii de film, cine-concerte şi invitaţi speciali. De asemenea, programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Goteborg din Suedia, dar şi cu institute de film din toate cele cinci ţări nordice. TIFF are loc la Cluj-Napoca în perioada 9-18 iunie 2023.

Peste 60% din împrumuturile ipotecare sunt concentrate în 7 judeţe – inclusiv Cluj. Împrumuturile acordate de bănci în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 35,2% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 4 judeţe – Cluj, Constanţa, Braşov şi Timiş – cumulau 21% la sfârşit de septembrie 2022. La polul opus, judeţele cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar sunt Harghita şi Covasna (cu doar 0,3% din total), potrivit datelor BNR. Centrele urbane mari, cu volumele cele mai ridicate de forţă de muncă şi cu cele mai mari salarii, conduc şi topul cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri.

 

Ne poți asculta și aici: