Știrile zilei de 3 aprilie la EBS: TIFF primește cele mai multe fonduri nerambursabile | CJ Cluj demarează noi lucrări

Știrile zilei de 3 aprilie la EBS: TIFF primește cele mai multe fonduri nerambursabile din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean a demarat lucrări de întreținere pe un drum județean și luna aprilie vine cu scumpiri pentru români.

Primăria Cluj-Napoca a publicat lista evenimentelor culturale care vor fi propuse spre a fi finanțate cu fonduri nerambursabile din bugetul local al municipiului pe acest an. Cea mai mare sumă – 1,6 milioane de lei – va merge către – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). 233 de asociații au cerut finanțare, din care circa 70 nu au avut punctaj suficient sau au fost declarate neeligibile din diverse motive. Sume de peste jumătate de million de lei vor mai primi, de exemplu, Centrul Cultural Clujean, Zilele Culturale Maghiare sau Festivalul Opera Aperta. Bugetul alocat de Primăria Cluj-Napoca în anul 2023 pentru proiecte din domeniile cultură, social și sport este cu 20% mai mare decât în anul precedent.

Consiliul Județean a demarat lucrări de întreținere pe drumul județean 103V Vălișoara – DJ 107L. Acestea se vor finaliza cu asfaltarea unui sector de peste 1,7 kilometri. Lucrările au rolul de a asigura locuitorilor din zonă un acces rapid şi în condiţii de siguranţă la drumul judeţean 107M Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla, drum care face legătura în mod direct cu drumul naţional DN1 pe direcția Cluj-Napoca, respectiv spre județul Bihor, dar și cu drumul județean 107L care oferă noi rute, mult mai scurte, spre Cluj-Napoca, Cheile Turzii sau Turda. Durata maximă de execuție a lucrărilor este de 5 luni.

Aproape 500 de persoane au răspuns apelului lansat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și au donat sânge în campania instituției de învățământ, săptămâna trecută. Recordul s-a înregistrat în ultima zi când peste 140 de persoane au reușit să doneze sânge, devenind astfel parte din campanie. Cea de-a 11-a ediție a campaniei a cuprins un program de informare și educare a studenților pe tema donării de sânge. Clujenii sunt așteptați în continuare la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj, data fiind nevoia mare de sânge din spitale.

Luna aprilie vine cu scumpiri pentru români – fie că ne referim la anumite categorii de produse, fie la facturi la gaze sau chiar rate mai mari. Țigările se scumpesc, ca urmare a majorării accizelor. Cresc și tarifele de distribuție și transport pentru energie și gaze, ceea ce pentru unii clienți va însemna facturi mai mari cu până la 5 procente, arată calculele experților.

 

Ne poți asculta și aici: