Știrile zilei de 3 martie la EBS Radio: Cluj-Napoca, selectat ca oraș pilot în proiectul Net Zero Cities | Aeroportul Internațional din Cluj a fost în top în 2022

Știrile zilei de 3 martie la EBS Radio: Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat de către Comisia Europeană ca oraș pilot în cadrul programului Net Zero Cities, începând de astăzi, floreștenii vor circula gratuit cu autobuzul în zilele de vineri, iar Aeroportul Internațional din Cluj a fost pe locul 2 la nivel național în 2022.

Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat de către Comisia Europeană ca oraș pilot în cadrul programului Net Zero Cities. Cu ajutorul finanțării câștigate, de 1,5 milioane euro de la Comisia Europeană, strategiile implementate în orașul nostru vor servi apoi drept modele de bune practici. Practic, Cluj-Napoca va implementa o viziune comună cu unele dintre cele mai importante orașe europene precum Amsterdam, Barcelona, Madrid, Roma, Milano sau Budapesta. Primăria Cluj-Napoca, sub egida Clujul Verde, susține obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre reprezintă de asemenea priorități pentru municipalitate, transmit autoritățile.

Începând de astăzi, floreștenii vor circula gratuit cu autobuzul în zilele de vineri. Campania „Vinerea Verde” începe și în comuna Florești. Costurile vor fi suportate din bugetul local al comunei. Scopul proiectului este de a încuraja cetățenii să lasa mașina acasă și de a opta pentru mijloacele de transport în comun. Inițiativa aduce atât beneficii pentru mediu, cât și descongestionarea traficului.

Un număr de 93.350 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în perioada 20 – 26 februarie, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Potrivit INSP, s-au înregistrat cu 7,3% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna precedentă. În perioada 20 – 26 februarie, au fost raportate 2.853 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, cu 100 mai puține decât în săptămâna anterioară. Cele mai multe îmbolnăviri au fost în București și în județele Timiș și Cluj.

Aviația și-a revenit anul trecut, iar Aeroportul din Cluj e în top. Transportul aerian de pasageri a crescut în 2022 cu 87,6%, comparativ cu anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, în timp ce Aeroportul Internațional Avram Iancu-Cluj-Napoca e pe locul 2 – cu 1.333.000 pasageri îmbarcaţi şi 1.311.000 debarcaţi. Cei mai mulți pasageri au călătorit înspre și dinspre Londra, Milano și Viena.

Ne poți asculta și aici: