Știrile zilei de 5 aprilie la EBS: Record de trafic pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca în primul trimestru din 2023, patru comune din Zona Metropolitană Cluj beneficiază de planuri de regenerare a unor spații publice și luna martie a venit cu scumpiri și pentru locuințe.
Record de trafic pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca. Reprezentanții instituției anunță că în primul trimestru din 2023 a fost înregistrat un flux de circa 600.000 de pasageri, în creştere cu 6% faţă de trimestrul I al anului 2019, care a reprezentat cel mai bun din istoria aeroportului clujean şi în creştere cu 80% faţă de trimestrul I al anului 2022. Pasagerii au în acest moment posibilitatea de a călători spre aproximativ 50 de destinaţii oferite de către 9 operatori aerieni.
Patru comune din Zona Metropolitană Cluj beneficiază de planuri de regenerare a unor spații publice, elaborate sub supervizarea Băncii Mondiale. Este vorba despre centrele de comună Aiton, Săvădisla, Vultureni și de satul Nădășelu, din comuna Gârbău. Toate cele patru localități se află în al doilea inel de comune care înconjoară Cluj-Napoca. Cele patru studii testează posibilități de reconfigurare a centrelor de sate. Scopul este de a furniza administrațiilor locale un concept coerent de regenerare a spațiilor publice din centrele civice. Următorul pas este realizarea la nivelul primăriilor a documentațiilor necesare și identificare unor surse de finanțare.
Luna martie a venit cu scumpiri și pentru locuințe – prețurile apartamentelor fiind mai mari în 8 din 10 orașe analizate de portalul imobiliare.ro. Și municipiul Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,9%, ajungând la o medie de 2.396 de euro pe metru pătrat util. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară în domeniul imobiliar. În București, de exemplu, prețul mediu e puțin peste 1.500 de euro pe metru pătrat, iar în Timișoara 1.465.
Alte două comune, Petreștii de Jos și Aiton, vor face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Asociația de Transport Public Cluj. Parteneriatul va permite extinderea zonei de acoperire a Companiei de Transport Public din Cluj și în aceste zone. Proiectul a ajuns săptămâna aceasta pe masa consilierilor locali. În prezent, Compania de Transport Public Cluj-Napoca asigură transportul public pe raza administrativ-teriorială a localităților membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj (AMTPC) – municipiul Cluj-Napoca, comunele Florești, Baciu, Chinteni, Apahida, Feleacu, Ciurila, Gilău.