Știrile zilei de 7 iunie la EBS Radio: 96.5 zile pentru tranzacționarea unei locuințe | Sindicaliştii din sănătate au declanșat greva japoneză

Știrile zilei de 7 iunie la EBS Radio: Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament a rămas constant în primul trimestru din an în Cluj-Napoca, sindicaliştii din sănătate au declanșat greva japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială și transportul verde se extinde pe o nouă rută din Cluj-Napoca.

Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament a rămas constant în primul trimestru din an în Cluj-Napoca. Acest indicator a scăzut ușor, de la 97 de zile în aceeași perioadă a anului trecut, la 96.5 de zile, în T1 2023. În capital, tranzacțiile sunt mult mai rapide.  Potrivit celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro, în București, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament a fost, în intervalul ianuarie-martie 2023, de 41.5 zile, iar în trimestrul I din 2022 a fost de 56 de zile.

Sindicaliştii din sănătate au declanșat greva japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas. Angajații și doresc deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, și reluarea discuțiilor asupra proiectului de lege a salarizării. Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Guvernul le propune profesorilor un memorandum prin care se angajează ca, în viitoarea lege a salarizării unitare, salariul de bază al profesorului debutant să fie la nivelul salariului mediu pe economie din 2023. Acum acesta este de 4554 de lei. Executivul a anunțat că în ședința de joi, 8 iunie, va adopta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Discuțiile între reprezentanții guvernului și cei ai sindicatelor din învățământ au avut loc prin telefon.

Transportul verde se extinde pe o nouă rută din Cluj-Napoca. Linia 8 va fi deservită de acum înainte de troleibuze, anunță autoritățile. Conform acestora, întregul transport din zona Traian Vuia – aeroport este asigurat cu mijloace de transport vezi, nepoluante. De altfel, în acest moment jumătate din flota de transport în comun din Cluj-Napoca este verde.

Ne poți asculta și aici: