Fenomenul din această noapte este prezentat pe multe canale ca fiind unul “rar şi strălucitor”, o super lună albastră. Explicaţia ar fi că este a treia lună plină din această vară şi, de aceea, ar fi şi… albastră. Însă, specialiştii şi pasionaţii de astronomie spun că Luna va fi doar plină, mai luminoasă şi mai mare deoarece se va afla foarte aproape de perigeu – cel mai apropiat loc de Pământ al orbitei eliptice a Lunii. Lunile cu adevărat albastre sunt extrem de rare.
Distanţa de la Pământ la Lună variază între aproximativ 350 de mii şi 410 mii de km deoarece orbita lunară este o elipsă. În noaptea aceasta, la ora 21.26, Luna se va afla foarte aproape la perigeu, astfel că o vom vedea mult mai mare decât de obicei. De aceea, vorbim de o superlună.
“Cel mai bun moment de văzut şi fotografiat această Lună plină la perigeu, sau dacă vreţi super-Luna, este la răsăritul ei sau la apusul ei – dimineaţa. De ce? Pentru că intervine fenomenul de “iluzie a Lunii”, care de fapt face ca Luna să ne apară iluzoriu mai mare. De ce ne păcălim totusi? Creierul asociază obiecte de la orizont cunoscute – case, blocuri, copaci, etc cu Luna şi de aici iluzia că Luna e “cât casa de mare”. De fapt nu e, ba chiar e mai mică în diametru, aparent din cauza curburii Pământului”, a scris pe o reţea de socializare pasionatul de astrofotografie Cătălin Beldea, care organizează evenimente despre astronomie în toată țara în cadrul Astro Show.
Potrivit acestuia, vor mai fi trei astfel de super-luni în septembrie, octombrie şi noiembrie, iar cea mai apropiată de momentul numit “perigeu” va fi în luna octombrie.
Ilona Farkas