Bicicliştii din Cluj şi din zona metropolitană au participat sâmbătă, 24 iunie, la ediţia lunară a Marşului Bicicliştilor Clujeni, al 159-lea din seria începută în septembrie 2007. Un prilej de socializare, o ocazie de a pedala în siguranţă, dar mai ales o oportunitate de a atrage atenţia autorităţilor şi comunităţii asupra problemelor cu care se confruntă bicicliştii.
Traseul pe care Clubul de cicloturism “Napoca” (CCN) a organizat luna aceasta “Marşul bicicliştilor clujeni” a avut ca punct de plecare/sosire zona centrală, respectiv Piaţa Unirii, şi au urmat străzi şi bulevarde din cartierele Andrei Mureşanu, Gheorgheni şi Borhanci, după cum ne-a spus Radu Mititean, director executiv al Clubului de cicloturism “Napoca”, o asociaţie turistică, sportivă, ecologistă şi mai ales civică: “La fiecare ediţie lunară a bicicliştilor alegem alt traseu deoarece există clujeni care descoperă pentru prima dată anumite străzi din oraş. Acest marş reprezintă şi o ocazie de socializare, dar şi o oportunitate de a pedala în siguranţă pentru că, în timpul săptămânii, pentru mulţi pedalatul este un adevărat stres din cauza actualul trafic foarte trepidant din oraş. Şi, astfel, lumea învaţă să circule din nou cu bicicleta pe stradă”.
Radu Mititean a subliniat în studioul EBS Radio că bicicliştii cer autorităţilor clujene “să-şi ţină promisiunile şi să adopte un plan pe termen lung şi o viziune unitară în ceea ce priveşte infrastructura pentru biciclete”.

Totodată, acesta a enumerat problemele pe care le întâmpină în Cluj bicicliştii, în afara aglomeraţiei din trafic şi atitudinii lipsite de respect a unora dintre şoferi: “Vrem condiţii pentru a circula în siguranţă în oraşul nostru. Acum majoritatea nu are curajul să circule pe bicicletă; ar fi în interesul general al comunităţii pentru că fiecare om în plus pe bicicletă în timpul zilei înseamnă, de regulă, o maşină mai puţin în trafic. Iar asta duce la diminuarea ambuteiajelor şi poluării în oraş. Din păcate, toate pistele, aşa puţine cum sunt, au tot felul de vicii de concepţie şi de execuţie, unele încep de nicăieri şi se termină nicăieri, unele sunt prea înguste, nu au spaţiile laterale de siguranţă. Majoritatea pistelor existente au mari probleme calitative. Ne îngrijorează însă şi faptul că cele care sunt acum în curs de realizare ridică semne serioase de întrebare, deşi ne-am aştepta să nu se mai facă aceleaşi greşeli ca acum 15, 20 de ani…”.
De anul trecut, marşul bicicliştilor este urmat de o excursie pe două roţi în împrejurimile oraşului cu scopul de a descoperi potenţialul turistic ce poate fi explorat cu bicicleta. “Milităm pentru promisul culoar verde – albastru al Someşului, clujenii să vadă că e frumos, că se poate ajunge cu bicicleta. Sperăm ca pe viitor să treacă pe acolo o pistă de biciclete care să lege Clujul de Gilău, şi, în perspectivă, de Căpuş, aşa cum în cealaltă direcţie sperăm să vedem o pistă spre Apahida, cu rol şi de promenadă, la final de săptămână, dar şi utilă pentru navetişti”, a mai subliniat Mititean.
***
Evenimentele derulate de Clubul de cicloturism “Napoca” se desfăşoară sub egida Federaţiei Bicicliştilor din România (FBR), la care CCN este membru – fondator. “Partea turistică şi recreativă este doar o latură a activităţii noastre, noi suntem în principal o organizaţie militantă. Încercăm să ne coordonăm eforturile pentru influenţarea legislaţiei şi a politicilor publice în domeniu care sunt încă cu multe decenii în urmă faţă de bunele practici de la nivel internaţional”, a încheiat Radu Mititean.
A consemnat Ilona Farkas