Luna septembrie debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu trei recitaluri de excepție desfăşurate sub egida Concursului Internațional “George Enescu”, o confirmare a bunei colaborări între instituţia de cultură clujeană, Festivalul Internaţional “George Enescu” și Artexim. Publicul clujean va avea oportunitatea să-i asculte luni, 2 septembrie, pe câştigătorii Concursului Internațional George Enescu 2022: Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian). Vor urma alte două regaluri muzicale în zilele de joi, 5 septembrie – recital de vioară Shlomo Mintz, şi miercuri, 11 septembrie – recital de pian Lilya Zilberstein.
Trio-ul format din câștigătorii Concursului Internațional George Enescu 2022 – Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian) va susţine luni, 2 septembrie 2024, la Colegiul Academic, un recital cameral de excepţie în faţa melomanilor clujeni. În program: Joseph Haydn – “Trioul cu pian în mi bemol major, Hob. XV:29”; Lili Boulanger – “D’un matin de printemps”; Felix Mendelssohn – “Trioul cu pian nr. 1, în re minor, op. 49” și Dmitri Şostakovici -”Trioul cu pian nr. 2, în mi minor, op. 67”.
Tot la Colegiul Academic, însă joi, 5 septembrie, cu începere de la ora 19.00, iubitorii artei sunt invitaţi să păşească în lumea magică a lui Shlomo Mintz, un virtuoz al viorii, a cărui măiestrie și versatilitate au cucerit sufletele ascultătorilor din întreaga lume. A venit timpul ca Shlomo Mintz să cucerească şi sufletele ascultătorilor clujeni, dezvăluindu-le în programul serii…capriciile sale: Niccolò Paganini – Capriciile nr. 13-24 pentru vioară solo, op. 1 şi Heinrich Wilhelm Ernst – 6 studii polifonice pentru vioară solo.
Recitalul lui Mintz va fi, potrivit reprezentanţilor Filarmonicii clujene, “o ocazie unică de a trăi emoția muzicii sale live. Promitem să te purtăm prin povestea unei adevărate legende”.
Seria recitalurilor din cadrul Concursului Internațional George Enescu la Cluj-Napoca se va încheia miercuri, 11 septembrie 2024, tot la Colegiul Academic, cu un alt simbol al excelenţei în muzică – Lilya Zilberstein (foto). Pianista a cucerit marile scene ale lumii, de la Musikverein din Viena la Carnegie Hall din New York, iar cariera sa impresionantă a inclus şi colaborări alături de mari artiști precum Martha Argerich și Maxim Vengerov. La Cluj-Napoca, Lilya Zilberstein va interpreta Maurice Ravel – Valses nobles et sentimentales; Ernest Chausson – Quelques Danses op. 26; Carl Czerny – Introduction, variations brillantes et rondeau de chasse, op. 202 și Serghei Rachmaninov – 13 Preludii pentru pian, op. 32.
Biletele la cele trei recitaluri sunt disponibile online pe site/ul: https://www.entertix.ro/
**
Născută într-o familie de muzicieni, Maria Marica a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. După ce a lucrat cu Vasile Socea și Nicușor Silaghi în Cluj-Napoca, în prezent studiază în Germania, cu David Grimal (vioară) și Krzysztof Chorzelski (muzică de cameră).
Maria Marica a avut șansa de a lucra cu violoniști precum Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens, Kolja Blacher, Gerhard Schulz și a luat parte la programe de muzică de cameră precum SoNoRo Interferențe și Festivalul de Muzică de Cameră Music@Menlo din California, beneficiind de sfaturile unor muzicieni precum Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Diana Ketler, Clive Greensmith, Erin Keefe, dar și ale membrilor Cvartetului de coarde Emerson.
Cântă pe o vioară realizată de Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1845, obținută printr-un împrumut privat.
**
Alexandra Segal s-a născut în 1995 în Kiev, Ucraina. A început studiul pianului cu profesoara Natalie Tolpygo. A obținut diploma de licență la Școala de Muzică Buchmann-Mehta cu profesorul Tomer Lev și a urmat studiile de master la Universitatea de Muzică Franz Liszt din Weimar cu profesorul Balázs Szokolay și la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz cu profesoara Milana Chernyavska.
Câștigătoare a premiului I la celebrul Concurs Internațional George Enescu și laureată a numeroase concursuri internaționale, pianista israeliano-ucraineană Alexandra Segal se bucură de o bogată activitate, susținând concerte în SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția, Suedia, Israel, România, Austria, Polonia, Croația şi Ucraina. A concertat în mai multe săli prestigioase, precum KKL Luzern, Ateneul Român, Sala Verdi, Filarmonica din Kiev, Muzeul de Artă din Tel Aviv și a fost difuzată în direct pe posturile naționale de radio și televiziune din România, Israel și Ucraina.
**
Shlomo Mintz, considerat unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, s-a născut la Moscova în 1957, însă la 2 ani a emigrat în Israel. A studiat vioara cu Ilona Feher, după care cu Isaac Stern, cel care avea să-i devină mentor. Ulterior, la New York a avut-o ca perofesoară pe Dorothy deLay. Este apreciat mai ales “pentru muzicalitatea, versatilitatea și tehnica impecabilă”.
Pe parcursul carierei sale a fost invitat să cânte alături de cele mai mari orchestre ale lumii şi a fost distins cu numeroase premii internaţionale.
În 2022 a fost numit Membru Onorific al Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim (Israel).
Ilona Farkas