Un nou spectacol-concert semnat Ada Milea la Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert Cântece de speriat frica, realizat de Ada Milea după idei din textele scriitoarei Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009. Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 19:00 și vineri, 26 aprilie 2024, ora 19:00.

 

 

Spectacolul – concert “Cântecele de speriat frica”, de Ada Milea după idei din texte de Herta Müller, va avea următoarea distribuţie: Ea: Anca Hanu, Prietenul de la chitara electrică: Radu Dogaru,

Prietenul de la tobe: Cristian Rigman, Prietenul de la clape și bas: Mihnea Blidariu, Mama: Adriana Băilescu, Securistul: Miron Maxim, Prietena de la lumini și de la regia tehnică: Mădălina Mânzat, Securistul de la sunet: Vlad Negrea.

Scenografia este semnată de Alexandra Mureșan, consultant – Ernest Wichner, reglaj sunet – Victor Panfilov, asistent scenografie – Cate Cherecheș, regia tehnică și lumini – Mădălina Mânzat, sonorizare – Vlad Negrea.

***

Sursa foto: Facebook

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea

războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează constant vulnerabilitatea, dar și puterea.

Scenografa Alexandra Mureșan schițează un spațiu intim, menit să îl reflecte pe cel interior, al conștiinței aflate în luptă pentru propria libertate. Acest univers la scară redusă, de o profuzime tainică, este însă populat de umbre, ca niște reverberații ale memoriei. Interpreții Anca Hanu, Radu Dogaru, Cristian Rigman, Mihnea Blidariu, Adriana Băilescu și Miron Maxim, cu contribuția Mădălinei Mânzat și a lui Vlad Negrea, dau voce personajelor dintr-o istorie recentă, dar tot mai străină, personală și universală în simultaneitate, exorcizând prin muzică fricile, regretele și nostalgia unor vremuri în care victimele își împărțeau deseori viața cu propriii călăi.

***

Născută în 1953 în Banat, într-o comunitate germană, romanciera, poeta și eseista Herta Müller a cunoscut de timpuriu nedreptățile și persecuțiile regimului comunist, pe lângă povara trecutului nazist al propriului tată. Sub supravegherea constantă a Securității ceaușiste și supusă la varii șicane pentru activitatea sa literară și pentru asocierea cu societatea disidentă Aktionsgruppe Banat, autoarea a părăsit România în 1987, stabilindu-se la Berlin.

Opera sa, indiferent de genul în care se încadrează, este marcată de o poezie a fragilității, ce devoalează suferința oprimării și a exilului.

Herta Müller a primit, în anul 2009, Premiul Nobel pentru Literatură.

 

Ne poți asculta și aici: