Orașul prin lentilele unui festival de film urban, cu fantomele sale din trecut și cu provocările actuale

Este pentru prima oară la Cluj și și-a propus să facă impresie bună. Așa că timp de cinci zile ne tratează cu filme, la cinema Arta, muzică, ateliere și alte evenimente inedite. Festivalul de film Urban Eye ne invită să observăm și să ne înțelegem mai bine orașul. Iar pentru asta ne pune la dispoziție, și celor mari, și celor mici, diverse oportunități, Monica Sebestyen ne spune ce fel de filme cu tematică relevantă pentru contextul actual putem vedea pe parcursul celor cinci zile, începând de astăzi și până în 15 mai.

Copiii sunt invitați nu să vadă filme, ci să se joace de-a detectivii patrimoniului. Vor lua orașul la pas și-i vor descoperi istoria și comorile ghidați de un arhitect. Arhitecții vor fi alături și de adulțți care vor fi intersați să discute despre oraș și despre provocările traiului în acest spațiu: creșterea prețului locuințelor, rolul arhitecților urbanismului și al administrației publice în contextul acesta al creșterii prețurilor și ce impact are acest fenomen asupra orașului și asupra locuitorilor.

Nu vor lipsi nici momentele artistice, de care vă puteți bucura într-un tur ghidat audio, în ritm propriu, prin oraș, acompaniați de poveștile despre oraș derulate în căști de vocile a doi artiști. Și nu vor lipsi nici amintirile despre vechile cinematografe, simboluri ale unor momente importante din istoria locului.

Despre toate acestea, Monica Sebetyen i-a povestit câte ceva Ancăi Brășfălean în interviul de mai jos.

Ne poți asculta și aici: