Cum ne-a afectat medical, psihologic și social, un an de pandemie? Ce putem învăța din istorie?

„Un an de pandermie” a fost genericul ediției din această săptămână a emisiunii Forum EBS , la EBS Radio.  Ovidiu Cornea a discutat cu oameni de rând dar și cu unii din cei mai apreciați specialiști clujeni, în medicină psihologie, istorie și cu lideri ai civismului local, despre cum ne-a afectat acest an, cele mai mari provocări, ce plusuri au fost și la ce să ne așteptăm în viitor.

Pandemia la punctul 0 al luptei Covid

Am întrebat mai întâi mai mulți clujeni despre care au fost cele mai dificile lucruri pentru ei în această perioadă. Medicul specialist Irina Filpescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj – care a tratat peste 10.000 de pacienți de la începutul pandemiei – a vorbit despre cele mai dificile perioade, inclusiv cea din prezent, când peste 50% dintre cei aproximativ 200 de pacienți internați sunt în stare severă sau critică. Un material dezolvatat pe această temă, AICI.

Medicul Cristiana Ciortea, de la Clinica de Radiologie a Spitalului Județean de Urgență, a cărui manager a și fost în trecut, a vorbit despre stadiul mai avansat al bolii în care se prezintă la consult unii bolnavi cronici. Despre importanța prevenției la aceste boli, care nu se sperie de pandemie, puteți citi și asculta și AICI.

Solidaritate

Judecătorul Cristi Danileț, unul din inițiatorii mișcării „Vă ajutăm din Cluj”, care i-a sprijinit cu alimente și medicamente pe cei vulnerabili, dar și cu echipamente pe medici, a povestit despre cum a început inițiativa. Dan Ciulea, care a dat starul unei platforme de sprijinire a micilor producători, a detaliat despre rolul platformei, stadiul actual și planurile de viitor. Un material distinct pe teme solidarității de pandemie, în care și Lucian Șteț, de la Beard Brothers vorbește despre civismul acestei perioade, puteți citi și asculta AICI.

Cum ne-a afectat psihic pandemia

Psihologul Adela Moldovan a explicat care au fost cele mai mari lipsuri ale acestei perioade și a explicat că până la urmă salvarea vine tot din relații și din sprijinul acordat sau primit de la ceilalți, cu toate limitările încă existente.

Cum ne-a schimbat pandemia viețile și orașul

Apropierea spațială în care am locuit în această perioadă și transformarea casei în birou nu a adus în sine o apropiere mai mare între membrii aceleiași gospodării, a fost una din ideile sociologul Norbert Petrovici, coordonatorul Centrului de Studiere a Datelor din UBB. Baby-boom-ul generat de conlocuirea intensă, estimat de specialiști, nu s-a confirmat, a spus el. Specialistul a vorbit și despre paradoxul orașului în timp de pandemie.

Pandemia de Covid și gripa spaniolă

Istoricul Lukacs Jozsef, unul din cei mai apreciați specialiști clujeni în domeniu, a făcut o paralelă între pandemia de Covid 19 și gripa spaniolă de la finalul primului război mondial și reacția societății de atunci, respectiv de acum, la peste un secol distanță. Ca un element insolit, Marea Unirea de la 1918 avea loc în timpul celui mai virulent val al gripei spaniole.

Ascultați întreaga emisiune Forum EBS, mai jos:

 

Disclaimer: Opiniile și viziunile exprimate de invitații EBS Radio le aparțin în totalitate și nu reprezintă în mod obligatoriu direcția editorială EBS Radio. EBS Radio este fidel principiilor libertății de expresie care include dreptul publicului de a avea acces inclusiv la materiale, informați, idei și conținut ce poate fi considerat controversat, fără încălcarea legilor în vigoare.

 

 

Ne poți asculta și aici: