AUDIO | Muzeul memoriei, locul în care amintirile personale sunt păstrate în siguranță

Smaranda Pasnicu a vorbit la EBS Radio despre Muzeul memoriei, un proiect menit să ne ajute să ne întoarcem în trecutul care nu este tipărit în cărți.

Muzeul memoriei este un proiect care a început în 2017. Un loc sigur al amintirilor, în care ne întorcem într-un trecut personal, cum îl descrie Smaranda Pasnicu, co-fondator al Punctart și managerul acestui muzeu.

Iar în acest muzeu totul este transpus într-un mediu multimedia pentru a atrage tânăra generație. Și este o întoarcere complexă în timp, care cuprinde imagini sau povești înregistrate.

Printre proiecte se numără Galeria generațiilor, iar oamenii sunt încurajați să trimită fotografii, dacă se poate însoțite de câteva informații.

„Noi ne dorim să construim această arhivă digitală a microistoriilor, a istoriilor de familie. Iar unele imagini au mai puțină informație…dar cu cât trece timpul, cu atât este mai greu dacă nu sunt notate…Dar ne sunt de folos pentru că sunt părți din trecut, și au fost cazuri când amintirea cuiva a fost recunoscută de altcineva”, spune Smaranda Pasnicu.

Tot Muzeul memoriei a adus la Cluj instalația Cufărul amintirilor, care se află la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și care are mare succes printre clujeni.

„Acesta se activează doar pe bază de senzori și poți să îl manevrezi cu piciorul, deci nu trebuie să atingi nimic. În cufărul respectiv poți să asculți două tipuri de mesaje, respectiv bucăți din ziare, din reclamenele de acum 100 de ani din zona Transilvaniei și Banatului, și o serie de cântece inedite”, a spus Smaranda Pasnicu.

Mai multe despre acest muzeu inedit, la care puteți contribui și voi, aflați din interviul pe care Smaranda Pasnicu i l-a acordat Ancăi Brășfălean la emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta și aici: