Clujul vrea pe harta finanțărilor europene pentru metrou, alături de București. Primar: „Avem aprobarea mai multor ministere”

Proiectul metroului clujean are susținerea autorităților centrale din România pentru a fi susținut cu bani europeni, susține primarul Emil Boc. Clujul ar urma să se alăture astfel capitalei, singurul municipiu din România cu metrou și care a obținut finanțare europeană pe acest domeniu.

Potrivit edilului, acesta urmează să fie inclus în lista proiectelor finanțabile prin fonduri comunitare, prin intermediul Programelor Operaționale pentru exercițiul financiar viitor.

În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate, care va fi corelat cu proiectul trenului metropolitan și care are termen de predare în iunie 2022. Contractul a fost semnat în aprilie anul acesta.

Costă peste 1 miliard de euro

Valoarea realizării efective a proiectului, metrou-tren metropolitan, a fost estimată de Primăria clujeană la peste 1 milion de euro, iar banii urmează să fie asigurați din mai multe surse: locale, naționale, în parteneriat cu mediul privat, dar și din fonduri europene, potrivit municipalității.

„Avem o comunicare cu Agenția de Nord-Vest, acum sunt puse în dezbatere aceste Programe Operaționale Sectoriale, chiar dimineață (marți dimineață, n.red.) am discutat atât cu domnul prim-ministru, cât și cu ministrul Transporturilor, dar și cu cel al Fondurilor Europene, pentru ca și metroul de la Cluj să fie inclus în programele de metrou, nu numai Bucureștiul și am obținut aprobarea acestor actori instituționali extrem de importanți, pentru ca în exercițiul financiar următor și Clujul să fie prins inclusiv cu acest element de infrastructură, pentru că asta ține de dimensiunea națională, iar aici la Cluj să ne facem cea mai bună strategie cu putință”, a spus primarul Emil Boc, în dezbaterea online pe tema economiei locale.

Bani pentru metroul din București

Autoritățile centrale și de la nivelul societății Metrorex au câștigat mai multe proiecte cu finanțare europeană pentru extinderea metroului din București. Astfel, în 2018 Comisia Europeană a înștiințat Ministerul Transporturilor că va finanța o parte din lucrările de realizare a Magistralei 6, între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, valoarea proiectului ajungând la aproape 1.4 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

În 2014, și modernizarea magistrarelor 2 și 4 a fost declarată proiect eligibil, pentru a fi finanțată cu peste 500 de milioane de euro, bani europeni, potrivit economica.net.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, de asemenea, în aprilie, că Metrorex poate dezvolta inclusiv în parteneriat cu primăriile de sector proiecte de extindere și modernizare a infrastructurii și a echipamentelor de metrou.

Un al proiect major al Clujului, centura metropolitană, are asigurată o parte din finanțare, 150 de milioane de euro, din bani europeani, în exercițiul financiar actual.