Cozile de la Oncologie, cauzate de numărul mare de pacienți, explică prefectul. „Sunt sute de pacienți pe zi!”

Câteva sute de pacienți au stat astăzi dimineață la coadă în fața Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Situația a apărut treptat după 15 mai, iar săptămâna trecută peste 1.800 de oameni s-au prezentat la institut, potrivit autorităților.

 

Aproape 2.000 de oameni într-o săptămână la Institut

Pacienții sunt veniți din mai multe județe și își reiau tratamentele întrerupte pe durata stării de urgență, când nu au putut merge la spital sau au fost reprogramați pentru operații. Bolnavii așteaptă triajul epidemiologic și testul pentru coronavirus și nu reușesc să respecte distanțarea fizică. Acest lucru este foarte greu de realizat, în condițiile în care zilnic, odată cu intrarea în starea de alertă, la Institutul Oncologic din Cluj se prezintă sute de persoane, a declarat, pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

„Sunt 500 de pacienți pe zi, asta se întâmplă, evident că oamenii aceia nu pot intra deodată în spital, sunt pacienți oncologici, care evident trebuie testați, pe algoritmului național. Ei beneficiază de testare, înainte de testare beneficiază de testare. Săptămâna trecută au fost aproape 2.000, 1.832, din toată țara, care timp de două luni nu au beneficiat de tratament, pentru că nu s-a putut. Au venit cu faze mai avansate ale bolilor pe care le au și vorbim de cancer, o boală gravă. Trebuiesc tratați, internați, analizați, cu maximă atenție și celeritate, dar nu se poate fizic cu 500 de oameni pe zi să faci asta, decât existând niște cozi. Dar oamenii înțeleg”, a spus prefectul Mircea Abrudean, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

“Nu e nicio diferență față de programul dinainte!”

Potrivit lui, varianta încercată acum câteva săptămâni, de triaj epidemiologic în incinta Spitalului CFR – după ce în prealabil pacienții așteptaseră pe ninsoare în fața Institutului Oncologic – nu mai este realizabilă, întrucât unitatea și-a reluat activitatea.

Prefectul a admis că distanțarea socială se păstrează atât cât este posibil, fiind evitată situația în care pacienții să aștepte la o distanță de sute de metri de institut. În același timp, forțe de ordine monitorizează situația, a adăugat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Pe de altă parte, prefectul a susținut că situația întâlnită zilele acestea la Institutul Oncologic nu este nouă, fiind existentă și înainte de pandemie, în condițiile în care aici se prezintă oameni din toată țara, inclusiv din alte centre medicale precum Iași:

„Nimeni nu vorbește despre cum era programul la Oncologie înainte, exact la fel, nicio diferență. Triajul, care le verifică eventuale simptome (respiratorii, n.red.) întârzie un pic procedurile, dar nu ai ce să faci, nu poți să riști să introduci pacienți pozitivi în spital, deși după cum se vede pot fi negativi la intrare, se pozitivează ulterior. Se testează toți cei care se internează și personalul medical, o dată pe săptămână, în funcție de cum se poate, având în vedere că sunt foarte mulți angajați (peste 1.000, n.red.). Avantajul este că Institutul are propriul laborator de testare și merge destul de repede, că altfel ar trebui să duci proble la alt laborator, să stai șase ore și așa mai departe”, a adăugat Mircea Abrudean.

Doi pacienți și patru angajați, depistați pozitiv recent

O situație specială a avut loc săptămâna trecută, când doi pacienți sosiți din Rădăuți au fost internați ca negativi, dar apoi testul a ieșit pozitiv, ulterior fiind depistate pozitiv și patru angajați ai spitalului: un rezident, doi asistenți și o infirmieră.

Persoanele care vor fi depistate pozitiv în urma triajului epidemiologic sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase.

Ancheta din aprilie nu a ajuns la “pacientul 0”

Pe perioada pandemiei, la Institutul Oncologic a fost începută, în luna aprilie, o anchetă epidemiologică, după ce 27 de persoane, dintre care 21 de pacienți și restul angajați ai spitalului au fost depistați pozitiv. Deși a existat suspiciunea că infectarea ar fi putut fi legată de cozile mari formate în 23 martie, ancheta nu a ajuns la această concluzie și nu a putut stabili un “pacient 0” de la care să fi pornit infectarea.

Ovidiu Cornea