Cum se reorganizează Aeroportul Cluj după 15 mai: maximum 35 de persoane în autobuz și spații suplimentare, în corturi

Aeroportul clujean își reorganizaează radical activitatea de îmbarcare și sosiri, în perspectiva reluării treptate a zborurilor după data de 15 mai.

Au fost luate măsuri de distanțare în terminal, precum și în zonele de check-in, de control de securitate și de îmbarcare, iar acțiunile de dezinfecție și igienzare au fost suplimentate, potrivit conducerii aerogării clujene.

„În terminale vor intra doar cei care vor avea bilet sau boarding (tichet de îmbarcare, n.red.), iar în perioada următoare nu va fi permis accesul însoțitorilor. De asemenea, la sosire nu va fi permis accesul celor care așteaptă, vor aștepta afară, într-un autobuz (autobuzul care transportă pasagerii la aeronavă, n.red.) în care vor fi doar 35 de pasageri, pentru asigurarea distanțării sociale și așteptăm, încă nu s-a luat o decizie la nivel european dacă va fi distanțare socială în avion”, a declarat pentru EBS Radio David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

Distanțarea socială în avion, în dezbatere

Distanțarea socială în aeronavă este încă un subiect în dezbatere, la nivel european. CEO-ul companiei Ryanair a afirmat recent, citat de presa britanică, că nu își va relua zborurile dacă va fi impusă măsura distanțării sociale în avion. De asemenea și IATA (Organizația internațională a transportului aerian, n.red.), a transmis că susține măsurile de protecție, precum purtarea măștilor de către personal și călători, dar nu și eliberarea rândului din mijloc în avioane, pentru a păstra distanțarea.

„Sunt foarte mulți parametri, dar așteptăm să fie stabilite săptămâna asta niște reguli obligatorii pentru toată aviația civilă, europeană”, a spus David Ciceo.

Se va aștepta și în corturi

Procedurile pe care le parcurg pasagerii aeroportului Cluj vor fi organizate astfel încât să poată fi respectată distanțarea socială, iar de luna viitoare vor fi amenajate două spații suplimentare, pentru a evita aglomerația.

„Într-o oră putem să prelucrăm 3 zboruri, la plecare și 2 la sosire, cu respectarea distanțării sociale și pentru a asigura distanțarea o să închiriem 2 corturi, unul pentru plecări, unul pentru sosiri, vor fi pasageri pentru un anumit zbor, zona de regrupare cum avem acum la ‘externe’”, a mai spus David Ciceo.

Aproape 40 de destinații, în pregătire

Zboruri spre aproape 40 de destinații sunt pregătite treptat, de pe aeroportul Cluj, după 15 mai, iar companiile aeriene au început să vândă, de altfel, bilete online, pentru zboruri de pe aeroportul Cluj spre destinații precum Londra-Luton, Paris-Beauvois sau Munchen – Manningen. Totul va depinde, însă, de măsurile pe care le va anunța fiecare țară din Europa, în condițiile în care foarte multe dintre acestea, sunt încă „zone roșii”.

„Ne așteptăm după 15 mai să avem între 5 și 10 zbouri pe zi, dar sunt foarte multe necunoscute, probabil vom ști mai multe în următoarele zile”, ne-a declarat David Ciceo.

O cursă care are foarte mari șanse de a se relua după 15 mai este Cluj-București, cu un zbor pe zi, operat de Tarom.  Nici în această privință lucrurile nu sunt însă certe.

În acest moment se efectuează două curse săptămânale Cluj-Malmo, iar de săptămâna viitoare ar urma să se reia zborul spre Dublin, Suedia și Irlanda, acestea fiind zone galbene, din punct de vedere al pandemiei.

Incident în aprilie

Aeroportul clujean a fost în centrul atenției în 9 aprilie, când plecarea masivă a aproape 2.000 de români la muncă în Germania, cu curse charter, a generat o aglomerație excesivă la intrarea în aerogară, iar distanțarea socială nu a fost păstrată. A fost demarată inclusiv o anchetă penală In rem, iar situația s-a remediat în zilele ulterioare, cu mobilizarea a numeroase forțe de ordine, decalarea curselor și sosirea pasagerilor doar înainte de cursa pentru care aveau rezervare.

 

Ovidiu Cornea