Pas decisiv pentru continuarea proiectului centurii metropolitane la Cluj. Astăzi, vineri și luni, sunt programate dezbaterile pentru obținerea avizului de Mediu necesar depunerii proiectului pe masa autorităților centrale.
Dacă avizul de mediu va fi obținut, documentația tehnică urmează să fie trimisă Ministerului Transportului pentru demararea licitației de proiectare și execuție, potrivit declarațiilor anterioare ale autorităților locale. Dezbaterile online sunt inițiate de Primăria Cluj-Napoca și vor avea loc atât astăzi, cât și luni, de la ora 16.00, potrivit anunțului public postat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.
Cum va fi finanțată
Vizavi de finanțarea centurii metropolitane, care ar trebui să ofere o altrernativă reală pentru șoferii care tranzitează orașul, au fost vehiculate diferite variante. Primarul Emil Boc declara la finalul anului trecut că realizarea centurii trebuie finalizată până în decembrie 2023 pentru a putea fi atrași toți banii europeni alocați conform Masterplanului național de transport, 150 de milioane de euro. Administrația a solicitat însă Comisiei Europene o suplimentare de fonduri, iar potrivit edilului, suma disponibilă din partea UE ar urma să fie de aproximativ 3 ori mai mare. Costurile sunt estimate de unii specialiști chiar la 800 de milioane de euro, conform Actualdecluj.ro.
Primarul a lăsat să se înțeleagă, în ultima ședință de Consiliu Local, că există un alt termen, 2026, pentru încheierea în întregime a proiectului, cu conexiunile rutiere aferente. Pentru a putea deveni realitate, Centura Metropolitană ar urma să fie realizată din bani europeni – pentru traseul efectiv, de aproximativ 39 de kilometri, dar și din fonduri de la bugetul local, în special pentru drumurile de conexiune cu mai multe cartiere din oraș, care însumează peste 36 de kilometri, aproape cât traseul efectiv al drumului ocolitor.
De la Gilău la Apahida
Centura metropolitană va avea 38 de kilometri, între Gilău și Apahida, prin Florești, iar realizarea acesteia presupune și realizarea a 20 de noduri rutiere, conform traseului avizat la începutul anului de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.