Facultate pe timp de pandemie. UBB pregătește un scenariu „hibrid” pentru noul an de studiu

În contextul pandemiei de coronavirus, și instituțiile de învățământ superior pregătesc măsuri speciale pentru noul an de studiu. La Cluj, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au în vedere mai multe scenarii, între care unul „hibrid”- ce presupune revenirea în bănci doar a unor categorii de studenți.

Scenariul hibrid presupune ca studenții din primul an să se prezinte fizic doar la seminarii, în timp ce toate cursurile cu un număr mare de participanți să aibă loc exclusiv online. De asemenea, ar urma să revină pe băncile facultăților și unii studenți din anii terminali.

„Scenariul prevede ca cei de anul I, de la toate facultăţile, să vină în Cluj, iar în cazul lor se vor ţine în regim clasic seminariile şi laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să pui într-o sală de clasă 150 sau 200 de studenţi. Iar în ceea ce priveşte facultăţile experimentale şi vocaţionale, vom avea în variantă clasică şi activităţile din ultimul an de studiu, astfel încât să nu le afectăm şansa de a-şi face cercetările pentru tezele de licenţă şi disertaţie.

Pentru doctoranzi, având în vedere că ei nu reprezintă un număr foarte mare, intenţionăm să facem în regim clasic. Sigur, acesta este un plan pe care-l avem și pe care îl vom pune în discuţie şi  vom cere părerea ministerului. Foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică de studiu.”, a subliniat Daniel David, rectorul UBB.

Potrivit autorităților, deciziile finale vor fi luate, cel mai probabil, în luna august. Măsuri similare vor fi aplicate și în învățământul preunivesitar: autoritățile pregătesc mai multe scenarii, între care implementarea unui sistem în care unii elevi merg la școală și ceilalți fac orele pe internet, prin rotație, sau cel mai drastic scenariu – desfășurarea exclusiv online a orelor de curs.

 

Ne poți asculta și aici: