Pentru a transforma Clujul într-un oraș mai prietenos cu mediul, Primăria a demarat o serie de măsuri prin care să diminueze efectele poluării.

La Cluj-Napoca au fost depășiți anii trecuți doi indicatori de poluare, dar „nu stăm prost”, spun autoritățile, care vor continua să ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului .
„Pe baza analizelor Ministerului Mediului nu stăm prost. Nu suntem nici extraordinar de bine, dar foarte puține sunt depășirile măsurate de către Agenția de Mediu. Tocmai pentru a reveni la standarde pe care noi le dorim, acela de oraș curat și prietenos cu mediul, am pornit mai multe proiecte. Astfel, vom realiza peste 100 de hectare noi de parcuri în oraș, încurajăm transportul public nepoluant – suntem primii în România în materie de transport public nepoluant – și anul acesta continuăm achiziția de mijloace de transport. Apoi avem în vedere plantarea a peste 100.000 de arbori noi în oraș și, nu în ultimul rând, scăderea traficului prin încurajarea transportului public și realizarea centurii metropolitane. Eu spun că de la an la an se vor vedea îmbunătățiri și deja se văd îmbunătățiri”, a declarat pentru EBS Radio primarul Emil Boc.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că zece orașe din România, între care și Cluj-Napoca, trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituțiilor europene. Este nevoie de aceste planuri pentru a se evita o eventuală procedură de sancționare.
În prezent, trei municipii din țară, respectiv București, Brașov și Iași, au mari probleme în ceea ce privește calitatea aerului.
Ioana Pîrlea
Citește și:
Cât de poluat este orașul cu „cel mai curat aer”