Descoperirile arheologice de pe cel mai vechi drum din Cluj, actuala stradă Regele Ferdinand, vor fi marcate pe ambele trotuare ale arterei. Plăcuțele ar urma să fie amplasate în aproximativ o lună.
În toamna anului trecut arheologii au scos la iveală 70% din structura turnului Podului, construit în secolul XV, una dintre porțile principale de acces în Clujul Evului Mediu. Turnul delimita cea mai veche stradă atestată documentar din oraș, actuala stradă regele Ferdinand, cunoscută la 1362 drept platea pontis. Importanța locului va deveni vizibilă pentru trecători, a spus Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj, care a coordonat săpăturile arheologice din zonă:
„Pe o placă de bronz se va marca planul zidului de incintă medieval al orașului iar în cinci limbi: română, maghiară, germană, franceză și engleză, se va specifica locul unde există acest zid. Placa va fi pusă pe traseul zidului, în partea dinspre clădirea Poștei. Pe cealaltă parte, va apărea pe această placă de bronz edificiul Turnului așa cum a fost fotografiat la 1870, de fotografii vremii, cu explicația locului în care te afli”, a spus, pentru EBS Radio, arheologul. Acesta a menționat că varianta aleasă este una rezonabilă, inițiative mai îndrăznețe, precum un mini-muzeu subteran, pentru vizitarea vestigiilor, fiind mult prea costisitoare.
Trecere simulată peste granița Clujului medieval
Marcajele din trotuar vor retrasa, simbolic, o parte din limita nordică a cetății medievale a Clujului, în condițiile în care pe o parte din structura turnului-poartă se află în prezent construcții:
„Cei care vin dinspre gară, sau dinspre centru, pot să sesizeze în momentul în care intră sau ies, fictiv bineînțeles, conturul orașului fortificat. Am ales mai degrabă linia asta, să marcăm pe cele două trotuare cu câte o fâșie mecanică, care se va găsi apoi, în continuare și în parcul Caragiale, să poți să ai o chestie unitară, aceeași informație că ești în afara, sau în interiorul orașului fortificat, și în Parcul Caragiale, dar și pe strada Ferdinand”, a declarat pentru EBS Radio arhitectul Vlad Rusu.
De asemenea, o parte din descoperirile săpăturilor de pe strada Regele Ferdinand ar urma să fie postate, sub formă de fotografii, și pe una dintre laturile stației de autobuz din fața magazinului Central.