Luni începe școala. Profesori supraveghetori și patrule de poliție și jandarmi vor veghea la siguranța elevilor

Toate școlile din județul Cluj beneficiază de sisteme de pază, cu personal sau camere video, iar profesorii de serviciu îi supraveghează în pauze pe elevi.

Mai mult, numărul polițiștilor și al jandarmilor care patrulează în jurul școlilor se va intensifica în noul an școlar, susțin autoritățile clujene.

Totuși, pentru a evita expunerea elevilor la diferite pericole este esențială și comunicarea părinților cu copiii lor.

„Ne va preocupa, bineînțeles, siguranța rutieră, dar evident și prevenirea și combaterea consumului de droguri. Pe partea de bullying vom avea, de asemenea, câteva informări. Nu există un fenomen anume, să spunem că pe segmentul acesta, pe bucata asta, avem o problemă anume. Din cifrele pe care le avem, infracționalitatea este în scădere față de anul școlar precedent. Din cele 43 de infracțiuni consemnate în anul școlar 2018-2019, doar 35 au fost în incinta școlilor efectiv, celelalte au fost în zona adiacentă școlilor”, spune comisarul șef Mircea Rus, comandantul Inspectoratului Județean de Poliția Cluj.

Polițiștii atrag atenția și asupra faptului că folosirea smartphone-urilor de către elevi, inclusiv la școală, îi expune pe aceștia la mai multe riscuri.

Astfel, specialiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității îi îndeamnă pe părinți să instaleze o alertă specială pe telefoanele mobile ale copiilor, care detectează conversațiile suspecte.

Copiii sunt îndemnați, la rândul lor, să nu dea niciodată curs unor întâlniri cu persoane necunoscute, care îi abordează pe rețelele sociale.

Până în data de 20 septembrie, polițiștii clujeni desfășoară în școli o campanie pentru creșterea siguranței elevilor.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: