AUDIO | Nutriționistul Nicolae Hâncu: „Alimentația echilibrată este cel mai important factor care stimulează imunitatea”

Dincolo de respectarea măsurilor de prevenție în privința coronavirusului, imunitatea naturală a fiecărei persoane trebuie menținută și chiar stimulată, susține medicul clujean Nicolae Hâncu, unul din cei mai cunoscuți specialiști în diabet și nutriție din România.

„În momentele acestea dificile în care ne găsim, trebuie să avem două atitudini: una este de responsabilizare totală, socială, familie, profesională și să respectăm cu strictețe ceea ce ni se spune și care sunt recomandările care la rândul lor sunt preluate din experiența tristă a țărilor din jurul nostru și, în al doilea rând, ce facem cu propriul nostru corp. Și aici imunitatea naturală pe care o avem trebuie menținută și chiar stimulată. Cel mai important factor extern care poate duce la stimularea imunității este alimentația sănătoasă”, a spus pentru EBS Radio Nicolae Hâncu, fost șef al Centrului de Diabet din Cluj.

Ascultă în ce constă, în opinia specialistului, o nutriție echilibrată:

 

Nicolae Hâncu a vorbit și despre importanța lichidelor, dar și despre măsura în care consumul de alcool sau fumatul pot influența contactarea unei infecții:

 

„Nu spun că nu există foarte multe imuno-stimulente, modelatoare, în farmacii și farmaciștii le recomandă, dar nu există doveștii științifice la acest lucru”, a spus specialistul. El a vorbit și despre cât de oportună sau nu este utilizarea vitaminei C pentru creșterea imunității, în doze mai mari decât cele recomandate uzual.

„Vitamina C în doze care se recomandă pentru om este de la 600 mg la maxim 1.000 mg, adică un gram pe zi. Tot ce este în plus se elimină prin rinichi, iar dacă dozele sunt foarte mari, așa cum am auzit că se practică, injecții intravenaoase, sau tot timpul sunt reclame cu suplimente cu doze foarte mari, acestea se elimină prin rinichi în cantitate mare și chiar dăunează rinichiului. 2-3 tablete de vitamina C pe zi, la cei care nu consumă citrice, vegetale, atât, în rest nu are niciun rost, putem chiar să dăunăm organismului. Nu există nicio dovadă nici într-un sens nici în altul decât bunul simț medical și ceea ce se știe până în momentul de față”, a spus medicul nutriționist clujean.

Fără ca suplimente de seleniu, fier sau zinc să fie contraindicate, nu este cazul ca persoanele care la folosesc „să se aștepte chiar la minuni de la ele”, a spus președintele de onoare al Federației Române de Diabet și Nutriție.

O situație aparte o prezintă alimentația vegetarienă sau chiar vegană. Deși studiile științifice atestă beneficiiile unei diete de tip vegetarian, acestea nu trebuie privite în toate situațiile ad literam, consideră nutrționistul.

 

 

„Să stăm în casă înseamnă să nu mergem în colectivități”

Mișcarea joacă un rol important într-un stil de viață sănătos, iar recomandarea generală cu privire la statul în casă, în această perioadă, se referă în primul rând la evitarea colectivităților, iar în cazuri speciale, mișcare se poate face și în interiorul locuințelor, spune medicul:

 

Nicolae Hâncu a făcut și o recomandare cu privire la protejarea persoanelor mai vulnerabile, în vârstă, inclusiv prin modul în care apropiații își manifestă afecțiunea față de ei.

„Vârstnicii din familie să fie protejați de către cei tineri. Ca măsură generală să lăsăm efuziunile sentimentale, strânsul de mână, săruturile, îmbrățișările, pentru că nu au niciun rost. Din păcate, chiar în mediul medical văd că acest lucru este eludat în totalitate”, a mai spus profesorul Nicolae Hîncu.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: