Paradox la Cluj: Se pot face circa 1.200 de teste COVID-19 zilnic, se testează doar jumătate

Clujul a ajuns în prezent la o capacitate de testare de aproximativ 1.200 de probe pentru depistarea COVID-19, care pot fi analizate zilnic. Cu toate acestea, numărul testelor efectuate în ultima perioadă aici a fost de aproximativ jumătate, mai exact între 500 și 650 pe zi.

„Media ultimelor zile a fost în jur de 650 de teste”

Chiar dacă în spitalele clujene sunt testate și probe din alte județe, precum Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava, Hunedoara, algoritmii de testare valabili până recent au permis doar anumitor categorii restrânse de persoane să fie testate.

“Cei care intră în categoria suspecților care trebuie testați, contacții simptomatici, persoanele care intră în definiția de caz suspect, cei care sunt spitalizați și intră în categoria de caz suspect, deci sunt câteva categorii… Media ultimelor 3-4 zile cred că este undeva  la 650 de persoane testate. Au fost și zile cu 500 de teste, depinde de zi, dar cam asta este media”, ne-a declarat în cursul zilei de vineri prefectul Mircea Abrudean. “Algoritmul de testare nu a permis asta (creșterea numărului de persoane testate, n.red.), este foarte simplă explicația, nu există alta. Puteau fi testate doar anumite categorii de persoane, pe care noi le-am testat de altfel”, a spus prefectul.

Teste din alte județe

La vizita sa recentă de la Cluj, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara, pe de o parte, că orice pacient din spital este privit ca suspect de Covid-19. Pe de altă parte, ministrul a dat Clujul ca exemplu de loc care, datorită capacității mari de testare va prelua și probe din Suceava, județul cu cea mai mare incidență a cazurilor, și Deva. În fapt, dincolo de necesitatea testării persoanelor suspecte din zonele respective, preluarea probelor de acolo a reprezentat și o metodă de a „da de lucru” aparatelor de testare de la Cluj, care nu mai aveau suficiente probe de analizat în așteptare.

S-au extins categoriile care pot fi testate

În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prefectul Mircea Abrudean așteaptă ca în viitor testările să fie mai bine adaptate la capacitatea de testare disponibilă.

Asta după ce Comisia de management clinic și epidemiologic a Ministerului Sănătății a stabilit în 16 aprilie „includerea în prioritățile de testare pentru COVID-19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces”. În listă au fost incluse astfel mai multe categorii de pacienți asimptomatici, precum și pacienți aflați înainte de transplant, cei cu imunosupresie cauzată de boala de care suferă sau indusă de medicamente, la intrarea în spital, respectiv bolnavii oncologici. Lista completă a noilor categorii incluse în listă, AICI.

Teste la Oncologie, din sponsorizări

Paradoxal, pacienții oncologici internați la Institutul din Cluj au fost testați deja, aceasta însă pentru că spitalul a dispus de sponsorizări care au permis neîncadrarea în protocolul valabil la acea oră. În total au fost testate 1.500 de cadre medicale, administrative (spitalul are 1.100 de angajați) și pacienți, fiind înregistrate 27 de cazuri pozitive. Cu alte cuvine, neexistând suficiente cereri de probe de analizat, spitalul a pus în valoare aparatul propriu, care poate procesa 400 de probe zilnic și sponsorizările de care a dispus și a testat în masă personalul și pacienții. De altfel, testele de la Oncologie, finanțate din sponsorizări și care nu s-au raportat strict la algoritmii de testare în vigoare, nu au fost incluse în numărul de teste efectuate zilnic.

Menționăm că în 14 aprilie, EBS Radio a transmis Ministerului Sănătății o solicitare de informații, dar și de explicații, cu privire la situația existentă la Cluj și la strategia autorităților centrale pentru gestionarea testării la nivel național și local.  Solicitarea nu a primit încă un răspuns. Două zile mai târziu, Ministerul Sănătății a anunțat extinderea grupului de categorii de persoane care urmează să fie testate.

„Vrem să testăm toate cadrele medicale, mai întâi pe cele din spitalele COVID!”

Singura măsură particularizată de testare care a putut fi aplicată la Cluj până acum a fost începerea testării în masă a celor câteva mii de cadre medicale și administrative din spitalele care tratează pacienți Covid.

“Este o măsură pe care o punem în practică deja în câteva spitale, lucrul acesta s-a realizat și la Oncologie, Boli Infecțioase, Spitalul de Urgență – Clinica Medicală 1, Pneumo. Lucrurile acestea se vor realiza gradual, în funcție de o etapizare de către conducerile spitalelor și se va realiza săptămânal această testare, pentru că așa este normal. Este o măsură care va da încredere și siguranță, având în vedere expunerea cadrelor medicale și faptul că acestea interacționează cu familiile și cu alte persoane. Este vorba de toate spitalele care gestionează sau vor gestiona pacienți COVID, inclusiv spitalul Clujana care este centru de triere pentru toate categoriile cu sindrom respirator și care va și prelua pacienți COVID, în măsura în care se va ajunge la această situație”, a spus Mircea Abrudean.

Mai mult, “măsura urmează să fie extinsă la toate cadrele medicale din spitalele județului Cluj”, a spus prefectul. Personalul medical și administrativ din unitățile spitalicești din județul Cluj, excluzând medicii de familie, numără 12.000 de persoane, potrivit acestuia.

Vor să testeze și alte categorii

În acest moment Clujul are și personalul necesar și capacitatea de a testa peste 1.000 de probe zilnic timp de mai multe săptămâni. Chiar dacă încă de acum aproximativ 2 săptămâni probele în așteptare au fost inferioare testelor disponibile, încă nu s-a găsit o soluție de a putea prelua, conform algoritmilor în vigoare, mai multe.

„Sunt niște categorii vulnerabile, vorbeam în primul rând de personalul medical, alte categorii de persoane pe care le identifică specialiștii. Aștept o analiză concludentă care să îmi propună niște soluții în sensul acesta, să vedem cum extindem algoritmul sau ce alte soluții, chiar mergând pe varianta sponsorizărilor, sau alte surse”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

De la 70 de teste la circa 1.200

Dacă la scurt timp de la preluarea primului pacient Covid-19 la Cluj, în 28 februarie, puteau fi efectuate “doar” 70 de teste zilnic, la Spitalul de Boli Infecțioase, capacitatea a crescut treptat după punerea în funcțiune și a aparatului de la Oncologie. Aceasta chiar dacă aparatul a funcționat inițial la jumătate din capacitate – 200 de teste zilnice în loc de 400. La începutul lunii, s-a ajuns la posibilitatea de analiză zilnică a 1.700 de  probe la: Infecțioase, Oncologie, Spitalul de Urgență UMF și la Medicină Legală. Paradoxal, după doar două zile, probele în așteptare s-au epuizat. Mai mult, capacitatea de testare a continuat să crească, odată cu accesul mai ușor la kituri, dar cererile de analiză de probe să scadă.

Ce instituții testează la Cluj

În acest moment mai multe spitale din Cluj pot efectua câteva sute de teste pe zi fiecare, dispunând și de kiturile necesare. Centrul Imogen al Spitalului de Urgență (care dispune de un aparat propriu și câte unul donat de Universitățile Babeș-Bolyai, respectiv de Științe Agricole și Medicină Veterinară) a anunțat că de săptămâna trecută poate procesa 500 de probe zilnic. Aparatul de la Institutul Oncologic are o capacitate de 400, iar la Spitalul de Boli Infecțioase se pot procesa zilnic aproximativ 250 de probe, după ce spitalul a fost dotat cu un nou aparat de testare. De asemenea, teste s-au efectuat anterior și la Institutul de Cercetări Medicale al UMF – circa 180 și la Institutul de Medicină Legală – 60.

Ovidiu Cornea