Pandemia de Covid-19 nu blochează proiectele autorităților locale clujene pentru dezvoltarea orașului. Primăria a lansat mai multe licitații publice și continuă lucrările de modernizare de străzi sau de amenajarea de noi parcuri.
Modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Bună Ziua și Molnar Piariu, dar și construcția parkingurilor din cartierele Mănăștur și Hașdeu sunt principalele investiții aflate în derulare în Cluj-Napoca.
„Unele proiecte de infrastructură au demarat în perioada aceasta!”
Proiectele publice de infrastructură continuă și la nivel național, potrivit unui studiu care a inclus 300 de firme din domeniul construcțiilor.
„La șantierele unde deja se lucrează puțin am văzut o scădere sau o oprire a proiectelor. Într-adevăr se lucrează, poate, într-un ritm mai redus, pentru că se încearcă protejarea muncitorilor. În același timp pot spune din baza noastră de date cu șantiere că foarte multe proiecte de infrastructură au demarat în perioada asta pentru că profită practic de lipsa traficului și atunci se pot face liniștit. Mulți ar dori ca statul să intervină și să dea drumul la mai multe licitații și proiecte publice”, a spus pentru EBS Radio managerul companiei care a realizat cercetarea, Andrei Spătaru.
Întrebările adresate în cadrul studiului producătorilor și frunizorilor de materiale de construcții, dar și antreprenorilor, subantreprenorilor și arhitecților au vizat atât perioada actuală, cât și așteptările lor post-pandemie, a precizat acesta.
Licitații reluate, proiecte continuate
Organizarea concursurilor internaționale de soluții pentru parcurile Bună Ziua și Zorilor, dar și pentru un muzeu al Științei în Dealul Lomb fac obiectul unei licitații relansate recent de Primăria clujeană. Proiectarea și realizarea skateparcului din Parcul Rozelor și amenajarea unor acoperișuri verzi pentru 18 stații de transport public sunt câteva dintre proiectele pentru care se caută firme constructoare. Primăria nu și-a modificat substanțial activitatea în această perioadă.
„Avem licitații în desfășurare la care de multe ori primim răspunsurile mai greu. Companiile care au depus ofertele au oameni care sunt plecați în concediu sau lucrează de acasă și răspunsurile vin mai greu, dar până la acest moment suntem în grafic și nu avem întârzieri foarte mari la licitații. De asemenea, nu am oprit niciun fel de lucrare, toate lucrările trebuie să se desfășoară într-un ritm normal, evident cu respectarea tuturor Ordonanțelor în vigoare și cu respectarea tuturor normelor de protecție în vigoare”, a declarat pentru EBS Raadio viceprimarul Dan Tarcea.
Potrivit acestuia, derularea în continuare a proiectelor publice reprezintă și un semnal pe care autoritatea îl dă mediului economic.
Lucrările publice continuă și în Florești, unde sunt în curs de modernizare străzile Valea Gârbăului și Eroilor și școala din localitate. De asemenea, se asfaltează mai multe drumuri județene și urmează să înceapă lucrările la infrastructura de alimentare cu apă și canalizare din Dej.
Citește și:
Ovidiu Cornea