Reorganizarea spitalelor COVID, în stand-by la Cluj. Manager: „Prioritar este contextul epidemiologic”

Spitalele clujene care tratează pacienți COVID-19 își vor păstra acest specific cel puțin încă două săptămâni. Este decizia luată de Grupul medical al Comitetului pentru Situații de Urgență Cluj. Inițial era plănuită decongestionarea a două dintre cele patru spitale în discuție: Recuperare și Medicală 1.

Revenirea acestora la profilul de bază a fost deocamdată amânată, spune prefectul Mircea Abrudean.

„Nu avem o decizie clară cu privire la vreun spital care să iasă din schema COVID în acest moment, cel puțin pentru următoarele două săptămâni se va rămâne în această formulă, urmând să se reorganizeze astfel încât  peste două săptămâni să putem reanaliza și eventual să înceapă să revină la normal activitatea. Având în vedere că nu știm ce se va întâmpla în perioadă următoare, chiar dacă numărul scade în continuare, până după 1 iunie asta este propunerea grupului medical, să rămânem aproximativ în aceeași formulă, cu mici reorganizări între cele patru spitale, ca să fie eficiență”, a spus pentru EBS Radio prefectul județului Cluj.

Chiar dacă are acum mai puțin de 30 de pacienți internați, Spitalul de Recuperare și-a întrerupt celelalte servicii medicale, conform normelor în vigoare. Există liste de așteptare pe toate specialitățile, de la cardiologie și neurologie la boli reumatice:

„Noi așteptăm să revenim la specialitățile noastre și la profilul nostru, dar prioritar în momentul de față este contextul epidemiologic, unul grav la nivel mondial. În funcție de evoluție și de măsura în care spitalele de fazele 1 și 2 vor reuși să preia toți pacienții, sigur că dorim și așteptăm să revenim la profilul nostru. Depinde și de numărul de pacienți, dacă este un nou val de pacienți și depășește capacitatea spitalelor de primă fază, până la urmă trebuie să rezolvăm această problemă a comunității”, a menționat managerul Sanda Patrichi.

Peste 120 de pacienți Covid sunt internați acum în spitalele clujene. Numărul celor vindecați și externați a ajuns la aproape 390.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: