CLUJ | Se redeschid cabinetele stomatologice. Ce măsuri de protecție vor fi luate

Peste 1.600 de medici stomatologi lucrează în județul Cluj. De la jumătatea lunii mai, aceștia își vor putea relua activitatea, dar nu fără a lua măsuri stricte de siguranță.

Organizațiile medicilor stomatologi și reprezentanții Ministerului Sănătății stabilesc astăzi normele și recomandările care se vor aplica în cabinetele stomatologice după data de 15 mai.

Măsurile pregătite de organizațiile dentiști din țară vizează pe de o parte echipamentele de protecție utilizate, iar pe de alta circuitul de acces al pacienților, a precizat pentru EBS Radio președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj, medicul Radu Câmpian.

Potrivit acestuia, Colegiile Medicilor Dentiști au formulat deja mai multe propuneri, iar acestea vor fi definitivate în cadrul consultărilor de astăzi cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Noile măsuri, care vor fi aplicate după 15 mai, vor ține cont de vizibilitatea și manualitatea cerute în această profesie, potrivit medicului clujean. Stomatologii ar urma să utilizeze, pe lângă măști de protecție și mănuși (utilizate și anterior, în majoritatea cabinetelor) fie ochelari, fie viziere, respectiv halat sterilizabil sau de unică folosință.

Medicilor dentiști li se va recomanda pe de altă parte evitarea procedurilor care pot produce aerosoli contaminați, care se pot răspândi în atmosferă, precum utilizarea de spray-uri, ultrasunete, sau turbine. Pe de altă parte, accesul pacienților ar urma să se facă printr-un triaj, evitându-se staționarea pacienților în sala de așteptare.

Programările urmează să asigure o succesiune de minim 20 de minute între doi pacienți, pentru a putea fi dezinfectat complet cabinetul în acest interval, conform președintelui Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj.

Măsurile vor fi definitivate în urma consultărilor de astăzi. La nivel național lucrează aproximativ 22.000 de stomatologi, repartizați în 15.000 de cabinete.

Cabinetele stomatologice, frizeriile, saloanele de înfrumusețare, muzeele, dar și hotelurile își vor relua activitatea după 15 mai, în condiții speciale de distanțare socială și igienă, potrivit anunțurilor făcute ieri de președintele Klaus Iohannis, respectiv premierul Ludovic Orban.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Arhivă