Se reiau lucrările pe strada Regele Ferdinand. Vestigiile au fost conservate și acoperite la loc

Lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand revin la ritmul normal.

Arheologii au finalizat lucrările de conservare a vestigiilor identificate cu ocazia săpăturilor, iar acestea au fost acoperite la loc.

Specialiștii au scos la lumină porta Turnului podului, unul dintre punctele de acces în Clujul medieval, care este suprapus pe blocuri masive romane, dar și obiecte care reflectă obiceiurile cotidiene ale clujenilor de altădată.

Comisia Națională a Monumentelor urmează să emită un aviz de descărcare arheologică, pe baza recomandărilor specialiștilor clujeni, care vor continua săpăturile și pe celălalt sens al drumului.

„Propunerea noastră a fost – și acest lucru s-a realizat chiar ieri – învelirea tuturor zidurilor cu geotextil, peste care s-a pus un strat de nisip, iar peste nisip, pietriș. Apoi marcarea, când vom desface tot turnul, pe carosabil cu altă culoare a turnului medieval, cu altă culoare a porții, iar în dreptul acesteia, atât pe stânga, cât și pe dreapta, vor fi două panouri mari, explicative”, a declarat pentru EBS Radio arheologul Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj.

Autoritățile locale vor ține cont, în continuare, de recomandările arheologilor și la viitoarele lucrări de modernizare a străzii Ferdinand, dar și a altor străzi adiacente.

„Le-am alocat timpul necesar pentru cercetările arheologice. La fel vom face și pe banda următoare, care deocamdată nu este decopertată. Din discuțiile pe care le-am avut cu dânșii, s-au declarat mulumiți de colaborarea avută cu Primăria. Suntem deschiși la a marca aceste descoperiri arheologice extrem de importante pentru istoria orașului, dar și din punct de vedere turistic”, a precizat și dirctorul de dezvoltare al Primăriei clujene, Ovidiu Câmpean.

Lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand ar urma să fie finalizate până la 1 decembrie.

 

Ovidiu Cornea

 

 

X
X
X