Știrile zilei de 16 mai la EBS: UBB apare într-un top internațional | 25 de școli din Cluj-Napoca vor fi modernizate

Știrile zilei de 16 mai la EBS: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă și în acest an prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul internațional CWUR, reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat că vor declanşa greva generală și au fost aprobate 25 proiecte de hotărâre privind renovarea energetică a unităților de învățământ din municipiul Cluj-Napoca.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă și în acest an prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul internațional CWUR (Center for World Universities Ranking – https://cwur.org/2023.php), inclus în metarankingurile naționale. Potrivit acestui top, UBB ocupă, la nivel internațional, poziția 923 din peste 20000 de universități analizate, ceea ce o plasează între primele 4,5% universități ale lumii. Indicatorii utilizați în acest clasament se referă la criterii educaționale (25%), de angajabilitate (25%), privind calitatea cadrelor academice (10%) și cercetarea științifică (40%).

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment. Totodată, sindicaliştii au afirmat că examenele naţionale ”ar putea fi bulversate”. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

Au fost aprobate 25 proiecte de hotărâre privind renovarea energetică a unităților de învățământ din municipiul Cluj-Napoca. Acestea se adaugă altor 7 proiecte similare aprobate de la începutul anului. Valoarea totală a investițiilor cu fonduri europene în aceste școli, creșe și grădinițe se ridică la 89 milioane euro, din care suma 45 milioane euro este asigurată de la bugetul local. Prin aceste proiecte se intervine prin renovări și modernizări ale clădirilor, care cuprind refațadizări, refacerea interioarelor, montarea de instalații interioare noi eficiente energetic, interconectate printr-un sistem de control centralizat. Procesul de eficientizare energetică a clădirilor implică economia de resurse primare și reducerea emisiilor poluante din mediul înconjurător.

Zilele Clujului se debutează joi. În următoarea perioadă, comunitatea clujeană va avea peste 100 de activități în 40 de locuri din oraș. Între evenimentele de joi, 18 mai, se numără o seară dedicată teatrului, avându-l pe scenă pe Florin Piersic și ulterior pe actorii Teatrului Național în spectacolul concert scris de Ada Milea după „O scrisoare pierdută” de I.L Caragiale. Următoarele zile vor aduce concerte ale unor artiști celebri, o paradă, o cină în mijlocul clujului, expoziții sau activități pentru cei mici.

Ne poți asculta și aici: