Turnul Pompierilor, gata pentru vizitat la finalul verii

Cunoscutul obiectiv istoric al Clujului, Turnul Pompierilor, construit în secolul 16, este singurul proiect aflat în lucru din pleiada de concursuri internaționale de soluții derulate de municipalitate. Chiar și acesta va fi gata cu aproximativ un an întârziere față de termenul fixat inițial.

Turnul Pompierilor va oferi după finalizare o panoramtă de 360 de grade deasupra zonei.
Turnul Pompierilor va oferi după finalizare o panoramtă de 360 de grade deasupra zonei.

 

Gata abia la final de vară

Lucrările la Turnul Pompierilor, de pe strada Tipografiei, sunt finanțate din bani UE (valoarea totală a proiectului trece de 10 milioane de lei), au început în iulie 2018 și sunt în prezent la un stadiu  fizic de peste 80%. Execuția a avut însă mai multe întârzieri, date pe de o parte de perioade în care nu s-a lucrat, iar pe de alta de dificultățile impuse de îngustimea spațiului interior.

Turnul Pompierilor se află în șantier de aproape 3 ani
Turnul Pompierilor se află în șantier de aproape 3 ani

 

Primăria a avansat mai multe termene legate de acest proiect, inițial chiar finalul anului 2019, apoi iulie 2020 (conform contractului inițial), octombrie-decembrie ale aceluiași an, apoi luna februarie, iar în cele din urmă luna mai. Ei bine, așa cum stau lucrurile în prezent și acest termen va fi depășit, până ]n vară, cel mai probabil nu înainte de luna august, ne-a precizat arhitectul Vlad Rusu, cel care a câștigat încă din februarie 2017 concursul de soluții pentru restaurarea obiectivului, cu proiectul său „Turnul celor trei vârste”. Declarația arhitectul pe temă, mai jos:

Penalități

De altfel și municipalitatea admite că ultimul termen stabilit pentru finalizarea proiectul, sfârșit de mai 2021, va fi cel mai probabil depășit, caz în care se vor aplica penalități, ne-a declarat viceprimarul Dan Tarcea. Puteți asculta mai jos declarațiile sale:

 

Noul loc de selfie al Clujului

Intervențiile de restaurare ale echipei de arhitecți coordonate de Vlad Rusu prevede sublinierea a trei perioade istorice majore prin care a trecut Turnul, inițial al lăcătușilor, construit în a doua jumătate a secolului al 16-lea.

Cea mai spectaculoasă parte va fi cea din vârf, unde piramida de sticlă existentă acum va fi înlocuită cu două niveluri deschise, din care unul va oferi o panoramă deasupra zonei, inclusiv în format 360 de grade, cu ajutorul unei oglinzi de mari dimensiuni. Încă de la anunțarea câștigătorilor concursului, în 2017, unii dintre membrii juriului afirmau că acesta va deveni probabil un loc predilect de selfie-uri al clujenilor și turiștilor.

O altă intervenție majoră constă în montarea unui ascensor cu care va fi facilitat accesul în vârful turnului, având în vedere spațiul foarte strâmt. Vlad Rusu, mai jos, despre cum va arăta Turnul, ce evenimente va putea găzdui și cum se va face accesul:

 

Singurul proiect în faza de construcție, din pleiada de concursuri

De la primul concurs de soluții, adjudecat în februarie 2017, Primăria clujeană a lansat mai multe alte competiții similare, cele mai multe cu juriu și participare internaționale, însă dintre acestea niciun altul, în afară de Turnul Pompierilor, nu se află încă în faza de execuție.

Cel mai amplu proiect rezultat dintr-un concurs de soluții este cel de revitalizare a malurilor Someșului, adjudecat biroului de arhitectură spaniol Practica, încă din octombrie 2017. Până ca elaborarea proiectului tehnic, supusă dezbaterii publice și semnarea contractelor de finanțare europeană să prindă forma licitațiilor de execuție – proiectul fiind împărțit în trei sectoare – au trecut peste trei ani, procedurile de achiziție fiind lansate, etapizat, începând abia cu decembrie 2020.

Primele licitații, pentru amenajarea Parcului Armătura, respectiv a zonei Platoului Sălii Sporturilor au fost lansate în decembrie anul trecut. Prima dintre licitații a avut și un câștigător, firma Nordconforest, procedura fiind contestată însă chiar în ultima zi care permitea acest lucru, de o altă firmă care a depus ofertă.

Cea mai mare valoare de licitație din proiectul de Revitalizare a malurilor Someșului este pentru zona Lunca Someșului, între podul Horea și capătul râului Someș înspre Florești, cu o valoare de aproape 100 de milioane de lei, termenul de depunere a ofertelor fiind 11 mai.

Licitații au fost demarate și pentru Parcul Feroviarilor (noiembrie 2020), cele 5 oferte fiind acum în evaluare tehnică, încetinite de depunerea unor contestații. Pentru modernizarea străzilor Universității-Kogălniceanu, după conceptul shared-space (spațiu partajat, între pietoni, bicicliști și mașini, cu prioritate pentru primele 2 categorii) procedura a fost reluată anul acesta, după ce la prima dintre licitații nu au fost oferte conforme. Deși valoarea contractului este de aproape 40 de milioane de lei și acum a fost depusă o singură ofertă.

 

Intră în faza de lucrări și alte proiecte de concurs

În condițiile în care de la adjudecarea unui concurs de soluții și până la punerea în practică trec, după cum am arătat mai sus, câțiva ani, am întrebat părțile implicate cum văd această situație. V

Viceprimarul Dan Tarcea a subliniat mai întâi că, probabil, peste 90% dintre concursurile de soluții din România au fost demarate la Cluj, fiind varianta care aduce proiecte de calitate în oraș. Pe de altă parte, legislația achizițiilor publice are rigorile ei, iar termenele de depunere a ofertelor și a contestațiilor la licitație sunt independente de cât de benefică sau inovativă este organizarea unui concurs de soluții.

Ce alte proiecte desemnate prin concurs de soluții urmează să intre în faza de execuție a lucrărilor, aflați din discuția cu Dan Tarcea de mai jos:

 

„Concursurile aduc calitate”

Concursurile de soluții au demonstrat până acum, prin soluțiile câștigătoare – chiar dacă majoritatea nu au fost puse încă în operă – că aduc calitate în amenajarea spațiilor publice, subliniază arhitectul Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților Transilvania, for partener în majoritatea competițiilor de tip concurs de soluții de la Cluj. Specialistul consideră că întreaga procedură poate fi îmbunătățită și chiar mai bine ancorată, prin dezbateri prealabile,  în realitățile locului unde vor fi implementate:

 

„În tot procesul apare și o parte necunoscută!”

Cum vede arhitectul Vlad Rusu, câștigător al mai multor concursuri de soluții în Cluj – Turnul Pompierilor, Parcul Feroviarilor și Masterplanul pentru viitorul cartier Sopor, ascultați mai jos.

El a povestit că pe lângă procedurile tehnice – concurs, proiect tehnic și licitație – apare uneori o necunoscută dată și de timpul necesar pentru lucrările fizice. El a povestit, că la Centrul Cultural din Blaj, pentru care a fost premiat la nivel european, „șantierul” a durat mai mulți ani la rând.

Declarația lui Vlad Rusu pe teme concursurilor de soluții, mai jos:

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: