UBB și UB, singurele universități românești în clasamentul Shanghai. Daniel David: „Noi creștem, dar alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede”

UBB își păstrează locul între cele mai prestigioase universităţi din lume, conform Clasamentului Shanghai 2020 pe domenii, unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților.

Domeniul de știință Ingineria și Știința Energiei (Energy Science & Engineering) ocupă, în acest an, o poziție onorabilă în intervalul 301-400 în clasament, UBB fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul aferent acestui domeniu, potrivit datelor publicate luni de Academic Ranking of World Universities/ARWU (Clasamentul Shanghai 2020 pe domenii), unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților.

Și în ceea ce privește domeniul Matematicii, UBB își păstrează poziția de lider la nivel național, fiind singura universitate românească prezentă între primele 500 universități ale lumii.

UBB este prezentă în clasamentul Shanghai 2020 și cu domeniul Științele Pământului, în intervalul 401-500, ocupând poziția a doua în țară.

Și Fizica poziționează UBB între primele 500 universități pentru al treilea an consecutiv, ocupând și poziția 2-4 în țară.

În ultima evaluare globală, în acest clasament se află doar două universități din România: UBB ocupă prima poziție la nivel național – 701-800, iar Universitatea din București UB poziția 901-1000.

„Ranking-urile internaționale sunt mijloace excelente de diagnostic academic obiectiv, care pot fundamenta astfel politici academice de tip evidence-based. În acest an, prestigiosul ranking ARWU/Shanghai și-a modificat criteriile pentru a da o mai mare pondere contribuțiilor de calitate, în dauna cantității. Acest lucru a ridicat ștacheta vizibilității/impactului internațional și mă bucură să văd că UBB are încă cele mai multe domenii dintre universitățile românești incluse în acest ranking. Repet însă: deși noi creștem, alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede prin programe naționale dedicate; fără astfel de programe în țară nu știu dacă sau cât noi sau UB vom mai rezista să reprezentăm România în clasamentele internaționale, pentru a contribui astfel și la competitivitatea țării”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 

Ne poți asculta și aici: