Interviurile EBS | Psihologul Mircea Miclea: „Pentru o viață sănătoasă stați minimum două ore pe zi fără niciun fel de expunere la niciun fel de tehnologie digitală”

Tulburările emoționale sunt mai frecvente și apar la vârste tot mai fragede, atrage atenția profesorul Mircea Miclea într-un interviu acordat lui Tiberiu Crișan, la EBS Radio.

„Tulburările psihice au crescut. Sigur că au crescut și instrumentele sau medicamentele sau tehnicile terapeutice prin care le remediem, dar în mod cert au crescut. Iar în societatea românească asistăm la o mai mare deschidere față de psihoterapie. Practic, începem tot mai mult să avem o civilizație urbană, o civilizație în care tot mai mulți oameni trăiesc în oraș, nu mai au inhibițiile unei civilizații rurale, care credeau că dacă mergi la terapeut înseamnă că ești nebun și că ai o mare problemă. Nu, a merge la terapeut acum este un lucru firesc. Aș compara mersul la terapeut ca și cum ai avea nevoie de un antrenor la un moment dat. Să presupunem că cineva aleargă pe pistă și, la un moment dat, își dă seama că nu mai aleargă cum alerga altădată. Atiunci cheamă un antrenor, care vine de pe margine, o vreme aleargă alături de el, aleargă lângă antrenorul respectiv, antrenorul îi spune tot felul de lucruri, cum anume să alerge, ce să facă, face diverse proceduri de antrenament, nu poate să alerge în locul lui, dar îl poate ajuta ca după aceea să alerge mai bine. Iar dacă un terapeut își face bine treaba atunci, continuând comparația cu antrenorul, antrenorul treptat se retrage pe banca de reverză, apoi în tribune și apoi dispare, pentru că scopul unei terapii bune este ca pacientul să alerge bine fără tine”, a spus Mircea Miclea.

„Ca tip de tulburări în momentul de față cred că anxietatea este mult mai prevalentă decât în alți ani. E o presiune enormă pe oameni și oamenii devin din ce în ce mai agitați și viitorul este tot mai incert. Și unul dintre răspunsurile fndamentale ale unui creier la un viitor extrem de volatil, extrem de incert, este de a-și face griji, de a se îngrijora și atunci se dezvoltă anxietăți. De aceea tulburările de anxietate în momentul de față au prevalență foarte mare, practic ele sunt cele mai răspândite tipuri de tulburări emoționale, unul dintre trei oameni pe parcusul vieții au o tulburare de tip anxioasă. Debutul anxietății, și nu numai debutul, era înainte în jur de 25-27 de ani, acum a coborât spre 17,5 ani, altfel spus tulburările emoționale debutează mai repede decât altădată”, susține psihologul.

Mircea Miclea spune că incidența mare a acestor tulburări poate fi pusă și pe seama deteriorării relațiilor dintre oameni. „Sunt multe cauze, una dintre cauzele clare este calitatea relațiilor umane, a relațiilor interpersonale s-a deteriorat semnificativ. Oamenii comunică mult mai mult, rețelele de socializare le permit să facă acest lucru, tehnologiile digitale le permit să facă acest lcuru, cu telefoane celulare, cu SMS-urile, cu mailurile, așadar comunicarea este extrem de frecventă, mult mai frecventă decât era înainte. Numai că tocmai din cauză, că este atât de frecventă, ea a devenit superficială. Dacă înainte vreme ca să scrii o scrisoare cuiva trebuia să stai să te gândești ce scriai, apoi trimiteai scrisoarea, așteptai să o primească, apoi așteptai să-ți scrie, apoi o primeai, timp în care tu te gândeai foarte mult la persoana respectivă, era un travaliu mintal intens. Acum dai un SMS, spui cuiva te iubesc, ea spune și eu te iubesc, schimb extrem de mare de informații foarte rapid, creierul nu apucă să prelucreze în adâncime această informație, iar calitatea relației este determinată în primul rând de adâncimea prelucrării informației. (…) Deci, adâncimea relației este dată de cât de mult ne gândim unul la celălalt, nu de cât de multe cuvinte trimitem de la unul la celălalt și cât de multe SMS-uri și cât de multe poze cu pisici. Prin urmare, deteriorarea relațiilor interpersonale a dus la accentuarea tulburărilor emoționale”, susține profesorul de la Facultatea de Psihologie a UBB Cluj.

„E evident că oamenii comunică din ce în ce mai mult, dar sunt din ce în ce mai singuri. Friend nu înseamnă prieten”, a concluzionat Mircea Miclea.

„Pentru o viață sănătoasă stați minimum două ore pe zi fără niciun fel de expunere la niciun fel de tehnologie digitală. Stați cu voi înșivă. Dacă stați cu voi înșivă mai aveți o șansă să vă auziți vocea voastră interioară, să vă recuperați, să reflectați, să luați deciziile personale. Altfel, riscăm să devenim un simplu nod într-o rețea. Adică ce se întâmplă cu viața noastră este mereu setat dinafară”, este recomandarea făcută de psihologul Mircea Miclea.

Ascultă aici interviul integral cu Mircea Miclea:

A doua parte a interviului va fi difuzată miercuri, 17 aprilie, de la ora 19.03, la EBS Radio.

Ne poți asculta și aici: