„Un dublu latte pentru Iuda!”

Vă propunem 7 cântece inspirate, într-un fel sau altul, de Biblie. Au fost scrise de trupe și artiști cunoscuți, fără afinități religioase care să le fi influențat arta. Sunt muzicieni care au considerat că poveștile biblice merită spuse, respuse și reinterpretate.

  1. U2 – 40

Album: WAR, 1983

Piesa „40″ a fost ultima melodie scrisă, în grabă, pentru albumul „War”. Trupa depășise deja cu o săptămână timpul de studio alocat înregistrărilor. Mai aveau nevoie de o melodie pe care au făcut-o rapid. Bono a deschis o Biblie [n.r. – aveau o Biblie la ei?… 🙂 ], a citit din Psalmul 40 al lui David și a pus cuvintele pe muzică. Trupa irlandeză U2 a finalizat majoritatea concertelor sale din anii ’80 cu această piesă.

  1. The Doors – When the Music is Over

Album: Strange Days (1967)

Teza piesei este că muzica reprezintă energia vitală a vieții iar când aceasta se oprește, dispare și spiritul viu. [n.r. Ideea a fost reluată și de trupa Șuie Paparude, cu versurile „inima ta moare, atunci când sunetul dispare.” 🙂 ]. Poate că unul dintre cele mai intense momente ale piesei „When the Music is Over”este când Jim Morrison strigă „Persian Night! See the Light! Save Us! Jesus! Save Us!”. Este un vers care face referință la bine-cunoscutul episod biblic în care magii din Persia au văzut steaua din Bethleem, cea care anunța nașterea lui Mesia.

The Doors a interpretat această piesă live în foarte multe concerte, mai ales în anul 1966, perioada în care trupa avut contract cu un club din Los Angeles, „Whisky a Go Go” .

  1. The Killers – The Calling

Album: Wonderful Wonderful (2017)

Ideea piesei a venit de la basistul Mark Stoermer care urma un curs de istorie. El a ajuns să studieze lucrarea pictorului italian Caravaggio, „Chemarea Sfântului Matei”. I-a arătat pictura solistului Brandon Flowers și așa s-a născut această piesă disco-rock. Piesa începe cu vocea actorului Woody Harrelson citind din Matei 9 : 10-12 versetele care descriu chemarea Sfântului Matei.
Câinele boxer al toboșarului Ronnie Vannucci Jr. poate fi auzit urlând pe înregistrarea finală. Toboșarul a povestit cum au înregistrat câinele și apoi au prelucrat sunetul astfel încât să pară răgetul unui leu.

  1. Queen – The Prophet’s Song

Album: A Night At The Opera (1975)

Chitaristul Brian May a scris acest cântec după ce a avut un vis despre potop, un mit întâlnit în multe religii ale lumii, inclusiv în Vechiul Testament. Brian May a declarat că acest cântec nu are vreun scop religioas, ci a vrut să transmită oamenilor că ar trebuie să fie mai apropiați unii de alții. Brian May a descris pentru presa vremii visul pe care l-a avut și semnificația pe care el i-a dat-o. „În vis, oamenii se plimbau pe străzi încercând să se atingă de mâinile celuilalt, disperați să arate că au grijă de alți oameni. Am simțit că problema e că  oamenii nu intră suficient în contact unul cu celălalt.” [n.r. Precizare – Piesa a fost compusă și înregistrată cu multe decenii înainte de pandemia COVID 🙂 ] .

 

  1. The Verve – Judas

Album: Forth (2008)

Ideea și numele piesei vin în urma unei experiențe dintr-o cafenea new-yorkeză avută de solistul Richard Ashcroft. El s-a dus să cumpere o cafea într-un loc unde erau foarte mulți clienți. Astfel că fiecare cafea era însoțită și de strigarea numelui celui care comandase. Ashcroft a considerat că ar fi amuzant să spună în gura mare că a comandat cafea dublu latte pentru Judas (Iuda). A atras atenția tuturor clienților din cafenea. 🙂 A fost un experiment, a povestit ulterior Ashcroft, despre cât de puternic e impactul pe care îl are acest nume, chiar și după 2.000 de ani. Ideea a fost continuată în cântec printr-un îndemn la iertare și eliberare: „Gotta let it go, gotta let it go, gotta let it go.”

  1. Bob Dylan – Every Grain of Sand

Album: Shot Of Love (1981)

Bod Dylan a spus despre acest cântec că a fost foarte ușor de scris, a venit de la sine, ca un dicteu automat, după ce s-a așezat la pian. „Pur și simplu cuvintele veneau de undeva, iar eu doar le puneam pe hârtie” a declarat artistul.

Cântecul pare să fi fost inspirat de versurile poetului romantic englez William Blake, „Auguries of Innocence”. Cântecul a fost cântat de Emmylou Harris și Sheryl Crow în 2003, la înmormântarea lui Johnny Cash.

  1. Genesis – Supper’s Ready

Album: Foxtrot (1972)

„Supper’s Ready” este o piesă concept de 23 de minute. Din această cauză, la concerte, trupa distribuia broșuri astfel încât publicul să înțeleagă ce se petrece pe scenă. Versurile cântecului au fost scrise de Peter Gabriel după o vizită pe care a făcut-o cu soția lui, Jill, la părinții ei. Peter a considerat că soția lui a fost atunci posedată de un spirit care l-a inspirat să înceapă cântecul, o poveste despre lupta dintre bine și rău. Mai mult, secțiunea 6 a piesei este intitulată „Apocalipsa”, inspirată de misteriosul capitol omonim din Biblie. Ca să accentueze această stare, secțiunea 6 prezintă și un solo realizat într-o măsură neobișnuită, 9/8.

Adrian Ardelean

 

Ne poți asculta și aici: