12 filme, înscrise în competiția oficială TIFF.18

Emoție, tensiune și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de se afirma. Toate se regăsesc în acest an în competiția oficială din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Mai este foarte puţin şi unul dintre cele 12 filme înscrise în competiţie va primi trofeul.

Producții din Franța, Spania, Rusia sau România încearcă să cucerească juriul prin originalitate şi suspas. Pentru cei cinci jurați, vizionarea fiecărui film este specială.

„Este o experiență nouă fiecare film pe care îl văd. Îmi place, atunci când văd filme, ca acestea să mă surprindă, să nu îmi dau seama din primele minute încotro se îndreaptă povestea, dacă este o dramă sau o comedie. Îmi place să mă lase cu ceva un film, cu o senzație, să mă facă să plâng, să râd, să îmi spună o poveste coerentă de la început până la sfârșit. E foarte important că sunt filme de debut și este frumos să vezi un cineast în formare”, explică regizorul Constantin Popescu.

Competiția este una puternică, așa că misiunea juriului nu este deloc una ușoară, a spus un alt jurat, Grainne Humphreys.

„Festivalul este unul dinamic, audiența este curioasă și cred că această competiție este la fel, sunt multe filme provocatoare. Nu este o competiție care vrea să facă pe toată lumea fericită, ci aș zice că este o competiție dură, și cred că asta este interesant”, a declarat Grainne Humphreys.

Totul e posibil în dragoste și în cinema, par să spună majoritatea filmelor din selecție. Accentul cade pe relațiile dintre oameni și nevoia, de cele mai multe ori disperată, pentru afecțiune și apartenență. Și asta pentru că cinematografia trebuie să aducă în fața publicului și problemele societății.

„Este o selecție de filme majoritar europene, povești incredibile, performanțe grozave. Simt că este un capitol întunecat în istoria lumii și este rolul artei cinematografice să reflecte acest lucru. Unele filme spun povești umane, dar în fundal regăsim și problemele societății”, a declarat producătorul Mike Goodridge, membru al juriului TIFF.

Premierea filmelor din competiţia TIFF va avea loc sâmbătă seară, în cadrul unei gale speciale.

Ioana Pârlea

Sursa foto: TIFF

Ne poți asculta și aici: