TIFF.18 | „Monos”, în regia lui Alejandro Landes, a câștigat marele trofeu

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a stabilit câștigătorii. Marele trofeu al festivalului și premiul de 15.000 de euro, au mers către filmul „Monos”, o poveste despre supraviețuire, anarhie și putere, din Columbia, regizată de Alejandro Landes.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost cucerit de către regizoarea May el Toukhy, pentru filmul Dama de cupă / Queens of Heart, o producție din Danemarca.

Actorul islandez Ingvar Sigurdsson, protagonist în filmul „Alb cât vezi cu ochii”, a fost premiat pentru cea mai bună interpretare.

Chiar dacă și-a sărbătorit majoratul, TIFF a avut și la ediția din acest an un public de toate vârstele.

„Poate că am fost eu mai lent și am avut timp să mă opresc de fiecare dată când m-a oprit cineva, și am stat la povești de ficecare dată când m-a oprit cineva și am stat la povești, am descoperit mulți cinefili absolut extraordinari. E o ediție de majorat, într-adevăr, dar trebuie să spun că majoritatea oamenilor care m-au oprit și care văd film, fac lucrul ăsta de 18 ani. Sunt oameni de 40, 50, 60, chiar și de peste 70 de ani, și mi-aș dori să ajung și eu la vârsta aia la fel de pasionat de film”, a spus directorul artistic al TIFF Mihai Chirilov.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 10.000 de euro, a fost câștigat de filmul „Arest”, al lui Andrei Cohn.

Premiul de Excelență al TIFF i-a fost oferit în acest an îndrăgitului actor Marcel Iureș.

„Toate premiile contează cât ești în viață. Înseamnă că te iubește lumea, îți dă atenție, îmseamnă ceva. Și te umple de griji”, a declarat pentru EBS Radio Marcel Iureș.

Peste 200 de filme au fost prezentate la ediția din acest an a TIFF, care s-a încheiat în weekend.

Potrivit estimărilor organizatorilor, numărul de spectatori din acest an nu l-a depășit pe cel de anul trecut, când au fost aproximativ 135.000 de participanți.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: TIFF

Ne poți asculta și aici: