TIF.18 | Expoziție inedită, cu fotografii și recuzită din filmele lui Jeno Janovics, un pionier al cinematografiei în Transilvania

A regizat zeci de filme, a fost mentorul unor regizori de talie mondială și a creat un adevărat Hollywood transilvan.

Este vorba de Jeno Janovics, un pionier al cinematografiei în Transilvania, acum 100 de ani. O expoziție cu fotografii care surprind cadre din filmele sale, realizate la Cluj, dar și cu obiecte de recuzită specifică epocii, este deschisă până duminică la Muzeul de Artă.

Jeno Janovics a fost un vizionar, cu o gândire care a devansat-o cu mult pe cea a epocii sale, a spus directorul TIFF, Tudor Giurgiu. Personalitatea regizorului maghiar care a înființat în 1919, la Cluj, studioul de film Transsylvania, merită cunoscută și de publicul român.

„Mi-am imaginat că expoziția în sine trebuie să fie o promenadă prin Hollywood-ul transilvan de altădată. Oricine vine și o vede să se conecteze la farmecul vremurilor de altădată. Cum era Clujul de acum 100 de ani, cum erau actorii, cum s-a lucrat pe platourile de filmare. Cel care vede expoziția să descopere Clujul de odinioară, actorii, personajele, modul cum s-a făcut filmul și firește orașul așa cum a fost el”, a subliniat istoricul Attila Varga, coordonatorul expoziției de la Muzeul de Artă.

Curioșii care au trecut pragul Muzeului de Artă pentru a afla mai multe despre cel supranumit geniul clujean al filmului, admit că Jeno Jenovics este încă o figură puțin cunoscută publicului larg.

„Mi-am imaginat că expoziția în sine trebuie să fie o promenadă prin Hollywood-ul transilvan de altădată. Oricine vine și o vede să se conecteze la farmecul vremurilor de altădată. Cum era Clujul de acum 100 de ani, cum erau actorii, cum s-a lucrat pe platourile de filmare. Cel care vede expoziția să descopere Clujul de odinioară, actorii, personajele, modul cum s-a făcut filmul și firește orașul așa cum a fost el”, spune o femeie care a venit să vadă expoziția.

„Este a doua expoziție pe care o vizitez aici și am rămas surprinsă că la Cluj a fost un promotor al cinematografiei. Pentru mine este o surpriză foarte mare și mă bucur tare mult că am nimerit aici – doamnă”, a spus o altă vizitatoare a expoziției.

Născut în 1872, Jeno Janovics a fost director de teatru și a regizat peste 30 de filme, în anii 20 ai secolului trecut. A fondat prima sa companie, de film mut, Corvin, în 1914 și a fost un mentor pentru mai tinerii săi colegi Michael Curtis, câștigător de Oscar cu filmul Casablanca sau Alexander Korda, un alt regizor de top mondial.

O proiecție de film în cinstea lui Jeno Janovics va avea loc mâine seară, la Biserica Piaristă.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: