45 de milioane de euro vor fi investiți la Dej pentru repararea străzilor, amenajarea de zone pietonale și îmbunătățirea transportului public

În acest an, la Dej vor fi modernizate mai multe străzi din oraș, transportul public va fi îmbunătățit și va fi creată o rețea de biciclete, toate în cadrul a șase proiecte incluse în Planul de mobilitate urbană.

„Avem un număr de șase proiecte pe mobilitate urbană. Se referă la modernizarea străzilor până în zona centrală a orașului nostru. Avem 11 stații de autobuz care se vor moderniza. Nu în ultimul rând, vom avea un sistem de închiriere automată a bicicletelor. În total, 20 de autobuze electrice la nivelul municipiului Dej vor fi achiziționate în momentul în care aceste proiecte se vor implementa”, a declarat, pentru EBS Radio, Costan Morar, primarul municipiului Dej.

Primele cinci proiecte din cadrul Planului de mobilitate urbană au fost deja semnate, urmând a fi implementate în acest an. Acestea vizează, printre altele, modernizarea a peste 20 străzi, 11 stații de autobuz, a autobazei Transurb și modernizarea infrastructurii străzilor pentru accesul între zona centrală a municipiului și Ocna Dej.

De asemenea, proiectele prevăd instalarea unui sistem de semafoare bazat pe Sistemul de Management Inteligent al Traficului și amplasarea unor camere de luat vederi în intersecțiile din zona centrală. Pentru a reduce emisiile de carbon din zona centrală a orașului, proiectele prevăd amenajarea zonei pietonale centrale, amplasarea unei stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice și implementarea unui sistem de închiriere automată a bicicletelor.

„Am dorit foarte mult să facem aceste investiții pentru că, dacă avem posibilitatea să accesăm fonduri europene, facem efortul acesta. La un oraș de mărime medie, cum este al nostru, de 40.000 de locuitori, nu poți asigura dezvoltarea pe toate liniile de infrastructură, învățământ, sănătate, agrement și sport fără a atrage fonduri nerambursabile. Începând cu finalul anului 2017 și în anul 2018, noi am depus 30 de proiecte pe fonduri nerambursabile la ministere, din care 21 de proiecte, în valoare de 75 de milioane de euro, sunt deja aprobate, iar 9 sunt în faza de evaluare. Este o sumă foarte mare, ținând cont că sumele pentru investiții din bugetului local este de 3 milioane de euro pe an. Astfel de investiții le-am putea susține din bugetul local numai în 40 de ani”, a mai spus edilul.

Valoarea totală a proiectelor cuprinse în Planul de mobilitate urbană este de 45 de milioane de euro. 98% din această sumă este asigurată din fonduri europene.

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: Primăria Dej

Ne poți asculta și aici: