Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Județul a pierdut 20 de milioane de euro, în urma măsurilor fiscale

Județul Cluj pierde 20 de milioane de euro, anul acesta, la buget, în urma măsurilor guvernamentale, dar compensează prin fondurile europene atrase, de circa 230 de milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că proiectul legii bugetului de stat pe 2019 ar putea duce la intrarea în faliment a unor comune.

„Conform noii legi a bugetului de stat decisă de Guvern, CJ Cluj a pierdut 20 de milioane de euro, situația fiind cauzată de scăderea sumelor care intră la bugetul de stat, dar și de atribuțiile suplimentare primite de la Guvern, fără să fie însoțite de resurse financiare suplimentare. Este o pierdere uriașă, proiectul de lege urmând să ducă la apariția unor falimente mai ales la nivelul unor comune, unde bugetele sunt insuficiente pentru o funcționare pe toată durata anului. Șansa CJ Cluj a fost că anul trecut am câștigat proiecte europene, pe proiecte retrospective, de 150 de milioane de euro, iar împreună cu proiecte de investiții pe spitale și drumuri județene, banii europeni obținuți și care vor intra în acest an se ridică la 230 de milioane de euro. Din 36 de proiecte depuse, 33 au fost câștigate, iar 3 sunt în analiză”, a spus Alin Tișe, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, dacă nu era suma pierdută de 20 de milioane de euro, s-ar fi putut aloca mai mulți bani pentru spitale, școli și pentru infrastructură.

Alin Tișe a subliniat că anul 2019 va fi pentru CJ Cluj „Anul sănătății”, în condițiile în care se prevăd investiții în spitalele clujene de 20 de milioane de euro, alte sume consistente urmând să fie alocate modernizării drumurilor județene, înființării unor noi parcuri industriale sau racordării la rețelele de apă și gaz a unor școli și grădinițe din mediul rural.

CJ Cluj a aprobat, miercuri, bugetul pe anul 2019, acesta fiind de aproximativ 108 milioane de euro.

Ne poți asculta și aici: