Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va deveni funcțional din luna septembrie

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va deveni functional imediat după finalizarea sa, în luna septembrie. Asta chiar dacă în paralel cu încheierea lucrărilor trebuie finalizată și licitația pentru desemnarea firmei care va opera centrul, spun autoritățile județene.

Dacă operatorul nu va putea fi stabilit până în toamnă, Consiliul Județean a cerut acceptul Ministerului Mediului ca să apeleze la o soluție alternativă, afirmă președintele forului, Alin Tișe: „Suntem în procedură de demarare a licitației și vom opta în cazul unor contestații, până se termină licitațiile și contestațiile, vom opta, ca soluție provizorie, ca să putem administra acest centru, pentru un operator public. Există operator public la Primărie, RADP, la Câmpia-Turzii, la Gherla, Deja, avem câțiva operatori publici care pot opera acest centru”.

Până în această vară, autoritățile județene ar urma să închidă și rampa neconformă de la Pata Rât. Este ultima rampă din județ monitorizată de organismele europene, după închiderea celor de la Gherla și Huedin.

Construcția CMID, ca parte a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor, finanțat cu bani europeni, a demarat în 2012, dar s-a împotmolit din cauza intrării în insolvență a firmei câștigătoare, iar ulterior din cauza unor lucrări neconforme.

Mai mult, au fost necesare lucrări de consolidare a terenului și de oprire, prin construcția unui zid, a scurgerii levigatului care risca să se infiltreze în pârâul din apropiere.

În noiembrie 2016 a fost semnat un contract în valoare de peste 110 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la prima celulă a CMID, care urmează să fie finalizată în septembrie. „Suntem în grafic, am obținut fazarea proiectului și termenul limită este anul viitor, dar vom încerca să finalizăm până în toamnă”, a spus Alin Tișe.

Prima celulă a centrului va prelua deșeurile din județ, care vor fi colectate într-un nou sistem. Mai exact, localitățile au fost împărțite pe trei loturi – Cluj-Huedin, Gherla-Dej și Câmpia-Turzii-Turda. Consiliul Județean a aprobat documentația pentru licitația privind desemnarea firmelor care vor asigura colectarea.

Valoarea totală a proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor din județul Cluj este de peste 335 de milioane de lei (peste 105 milioane în faza 1 și peste 230 de milioane în faza a doua), din care 160 de milioane de lei reprezintă finanțare europeană, iar alte peste 28 de milioane de lei finanțare de la bugetul de stat.

Ne poți asculta și aici: