Premieră în România | La Cluj se va înființa un centru integrat de transplant de inimă, rinichi, ficat și plămâni

Un centru de transplant pentru inimă, rinichi, ficat și plămâni, cu 300 de locuri, unic în România, se va înființa la Cluj. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene și județene, iar centrul va putea fi construit în cel mult cinci ani.

„Dorim să facem pe un teren din Cluj-Napoca aparținând Consiliului Județean Cluj cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați un centru integrat de transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă și ficat. Va fi o finanțare a CJ Cluj, dar și europeană, este un proiect unic în România și printre puținele de acest fel din Europa. Părerea mea că în maxim 5 ani vom finaliza construcția, după care va urma și dotarea ulterioară. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat și Institutul Clinic de Urologie și Transoplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

El a spus că procedurile pentru studiile de fezabilitate vor demara în perioada următoare.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Vasile Mureșan, a declarat că mii de pacienți din întreaga țară, dar și din străinătate vor beneficia de noul centru. „Va fi un câștig mare și pentru corpul medical, vor veni aici și medici din străinătate. Va fi o activitate de cercetare și formare continuă, o activitate complexă, va fi un centru de chirurgie important. Vitorul centru integrat va avea și un heliport”, a subliniat Mureșan.

Centrul integrat de transplant va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor”, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: