Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

71% dintre români cred că Pilonul II de pensii ar trebui păstrat

Șapte din zece români cred că este necesară menținerea Pilonului II în arhitectura sistemului de pensii, arată un studiu prezentat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit acestuia, 86% dintre românii din mediul urban știu de existența Pilonului II și își cunosc drepturile de participanți, dar restul de 14% nu au aflat de acesta, deși există de 11 ani.

Dintre cei care au auzit de Pilonul II, 50% știu că la începutul acestui an a avut loc o scădere a contribuției de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, arată studiul sociologic național realizat la solicitarea APAPR de către compania de cercetare Isra Center, potrivit Mediafax.

„Dintre aceștia (n.red. – dintre cei care știu), 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 (n.red. – 54%) înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare”, se mai scrie în studiul Isra Center.

De asemenea, 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor.

Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 miliarde de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II, iar randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.

Studiul Isra Center a fost realizat la nivel urban, în perioada 28 august – 13 septembrie 2018, pe un eșantion de 907 persoane cu vârsta de 20-55 ani, eroarea de eșantionare fiind de +/- 3,25%.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X